Samobor se kroz Vrazovu Ljubicu ponovno potvrdio kao grad pjesnika!

8. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.533 Pregleda

30. Večer hrvatske ljubavne poezije “Vrazova Ljubica” okupila je večeras u Samoboru eminentne hrvatske pjesnike koji su svoje stihove čitali u parku iza Samoborskog muzeja. Tradicionalno druženje pjesnika iz čitave Hrvatske ponovno je posjetilo na veliku ljubav Stanka Vraza i Ljubice Cantilly te potvrdilo da Samobor ima jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj.

Pjesnici su na dar dobili Zbirku hrvatske ljubavne poezije koja sadrži sve pjesme s prošlogodišnje Vrazove Ljubice”, a u njoj su objavljeni i svi do sada stihovi trajno uklesani na ploče na zidu Prolaza hrvatskih pjesnika u Samoboru. Ove su godine to stihovi Aresena Dedića.

Između čitanja stihova književnu večer glazbom i pjesmom su upotpunili mladi samoborski glazbenici koje je okupio Marko Vucković, a kao i svih proteklih 30 godina pjesnici su se uoči Vrazove Ljubice” prvo susreli na Ljubičinom grobu u Prolazu pjesnika. Tamo su ih pozdravili i dobrodošlicu im poželjeli ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jelena Vojvoda, zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić, a u ime Društva hrvatskih književnika, Božica Brkan.

Jelena Vojvoda zahvalila je svima koji su pomogli da “Ljubica” od jedne ideje nekolicine ljudi stasa u značajnu manifestaciju koja već 30 godina okuplja pjesnike. Rekla je i kako joj je drago da djeca u Samoboru znaju za priču o Stanku i Ljubici te da su oni ti koji će nastaviti čuvati i graditi ovu pjesničku priču. Zahvalila je Joži Prudeusu koji je najzaslužniji za nastanak “Vrazove Ljubice” te Miroslavu Buriću koji je dao veliki obol ovim pjesničkim susretima i mnogim drugima, ali i novim ljudima poput Valentine Čebušnik Dorotić koja preuzima vođenje ove manifestacije. Izrazila je i zadovoljstvo što je dogovorena suradnja s Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba pa je planiran posjet Cerovcu u kojem je rođen Stanko Vraz. Jelena Vojvoda zahvalila je i Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji koji financijski podupiru ovu manifestaciju.

Hrvoje Frankić pozdravio je sve pjesnike te zahvalio na dolasku i trudu. Rekao je i kako mu je želja, ono što je rekao Joža Prudeus, a to je da poput priče o izmišljenim likovima Romeu i Juliji, ova prava samoborska ljubavna priča Stanka i Ljubice postane planetarno popularna.

U ime Grada Samobora sve je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić zahvalivši svima koji sudjeluju u manifestaciji kao i onima koji ju organiziraju.

U ime Društva hrvatskih književnika sve je pozdravila Božica Brkan te zahvalila na ideji Josipu Prudeusu i Nedjeljku Fabriju kao i Samoborcima koji što održavaju živom tu ideju i što gostoljubivo prihvaćaju pjesnike i ljubavnu poeziju, za koju kaže da danas baš i nije cijenjena.

Položeno je i cvijeće na Ljubičin grob, a stihove Arsena Dedića uklesane na ploču na zidu Prolaza hrvatskih pjesnika pročitala je Valentina Čebušnik Dorotić koja je moderirala ovogodišnju 30. Večer hrvatske ljubavne poezije.

Sve pjesnike pozdravio je i predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc izrazivši zadovljstvo što je Stanko Vraz poveznica između Hrvata i Slovenaca i to ne samo kao veliki pjesnik već kao Slovenac – Hrvat , a što i piše na spomen ploči na Gornjem gradu.

Uoči 30. Vrazove Ljubice pjesnici su se susreli s Josipom Prudeusom koji je idejni začetnik ovih pjesničkih susreta koji su prerasli u višednevni Festival ljubavne poezije prepoznat na hrvatskoj kulturnoj sceni. Druženje je održano u “Jožinoj sobi”, u Osnovnoj školi Samobor koja je posebno uređena za zbirku Josipa Prudeusa, koji je sve svoje desetljećima skupljane materijale, knjige, slike, video kazete i vrijedne poklone ostavio školi, i cijeloj samoborskoj javnosti na korištenje.

U petak su se pjesnici okupili u Gost(i)oni kod Vraza ispred Samoborskog muzeja, a stihove su čitali domaći pjesnici, članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor, te prijatelji iz Slovenije.

Ljubavne stihove uvodno i u stankama popratili su svojim izvedbama naš poznati kompozitor Krešimir Herceg, čije je pjesme otpjevala Đurđica Pleše Vujica.

Ugodna pjesnička večer završila je čitanjem poezije stranih autora kod knjižare Samobook u nedalekoj Kleščićevoj ulici.

“Vrazovu Ljubicu” realiziralo je Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika, Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Samoborskog ogranka Matice hrvatske, Samoborskog muzeja, Gradske knjižnice Samobor te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.