Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Svemirski uspjeh mladih astronoma iz “bogumilca”

7. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.145 Pregleda

Najuspješnije učenike na državnim natjecanjima Zagrebačka županija ove godine nagrađuje na tri zasebna prijema. U Samoboru su tako jučer, u Centru za mlade, po 16. uzastopni put, nagrađeni najbolji s predmetnih i strukovnih natjecanja. Priznanja je primilo ukupno 38 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Županije, među kojima su bili i mladi astronomi Osnovne škole Bogumila Tonija, državni prvaci Martin Unterhofer, učenik osmog razreda, šestaš Nikola Vujica i petaš Martin Filipčić, zatim osvajači drugog mjesta u državi, osmaš Borna Banjanin, sedmaš Vid Horvat i šestaš Luka Štrkalj kao i trećeplasirani učenik šestog razreda iz “bogumilca” Jura Bošnjak. Nagrađene su i njihove mentorice, profesorice Snježana Horvatić i Ivana Matić, svi na ponos svoje škole i njezine ravnateljice Milene Kolarec, koja je također nazočila ovoj svečanosti, a po prvi put je to bilo omogućeno i roditeljima nagrađenih učenika.

Bez nagrada nije prošla ni Osnovna škola Sveta Nedelja, a zavrijedili su ih u kategoriji obrade materijala Roko Dobovičnik te u strojarskim konstrukcijama Luka Šabarić, obojica sedmaši, čija je mentorica profesorica Vesna Šoić. I oni su na svečanost pristigli u pratnji ravnateljice svetonedeljske škole, Anice Magdalenić.

Učenici su nagrađeni poklon bonom City Centra One, za prvo mjesto u vrijednosti od 1.000 kuna, za drugo 700 kuna, a za treće 500 kuna. S bonom od 500 kuna nagrađeni su i mentori učenika.

Nagrade su učenicima i mentorima uručili župan Stjepan Kožić i njegova zamjenica Nadica Žužak, sve okupljene, uz župana, na početku je pozdravila i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a na kraju i županijska pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac.

Sanja Horvat Iveković je rekla da vjeruje da će svima nagrađenima i ovaj Centar za mlade, biti inspiracija za nove uspjehe te najavila za koji dan još jedan sličan prijem u Bunkeru, ali na gradskoj razini.

Stjepan Kožić je uz ostalo istaknuo da osim vlastitih uspjeha u znanju i struci, svi ovdje nagrađeni promoviraju Zagrebačku županiju kao županiju znanja čemu pridonose i njihovi profesori i nastavnici, uz važnu potporu roditelja.

Svečanost je završila vrlo zanimljivim, pa i ingtrigantnim te edukativnim interaktivnim predavanjem Daniele Miljan. Riječ je o učiteljici coachinga, segmenta poslovanja koji kod nas još nije uređen zakonskom regulativom, a obuhvaća traženje najboljeg rješenja u nekom segmentu života. Predavačica je, da bi im približila coaching, sa svima okupljenima odigrala mali kviz općeg znanja.

U neformalnom dijelu ove svečanosti članovi Inovatorske skupine Srednje strukovne škole iz Samobora, učenici Josipa Svilković, Romana Horvat, Noa Žuvela, Luka Sirotković, Petar Brdarić, Domagoj Penić, Krešimir Guliš i Antun Tkalec, pod mentorstvom profesora Ivana Vlainića, svima zainteresiranima pokazali su kako dobra ideja, znanje i upornost mogu uroditi plodom i vrhunskim inovacijama. Prikazali su svoje radove iz područja robotike, automatike i kućne automatizacije.

A svoje ugostiteljsko izvanserijsko umijeće pokazali su po tko zna koji put učenici samoborskog ETUŠ-a sa svojim mentoricama.

Razgovore sa samoborskim učenicima i mentoricama poslušajte u emisiji Škola života, u ponedjeljak, 10. lipnja, u 12 sati i 15 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.