Tarska likovna kolonija ponovno ujednila Samobor, Pečuh i Tar

5. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.150 Pregleda

U istarskom Taru, od 26. svibnja, pa do 2. lipnja odvijala se 11. međunarodna likovna kolonija učenika Samobora, Pečuha i Tara – Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije-Ugo Maffi s temom Istarske legende i priče. Tako Zaklada Zlatko i Vesna Prica i dalje podržava i organizira rad na području likovnosti s nadarenim učenicima iz osnovnih škola svojih osnivača.

Učenici su sudjelovali u radionici ksilografije, odnosno drvoreza, pod vodstvom nastavnika likovne kulture Slavena Jurića i fotografije pod vodstvom nastavnice Nevenke Miklenić iz Samobora, a radionicu fotograma vodila je nastavnica tarske osnovne škole, Marina Dželalija Jakominić. U radu kolonije sudjelovala je i profesorica Simon Krisztina te prevoditeljica Magdalena Molnar Drinoci s petero učenika iz Pečuha te učenici-domaćini iz Tara.

Autorica i voditeljica programa, profesorica Miklenić, ovogodišnju temu posvetila je legendama i pričama kao dijelu nematerijalne kulturne baštine Istre. Da bi upoznali taj maštoviti svijet, učenicima je prikazan dokumetarni film “Je lektrika ubila štige”, predstavljene su im priče i legende u izvedbi učenika dramske družine Osnovne škole Tar vođene školskom knjižničarkom Lornom Velenik Žufić, a organiziran je i posjet gradu Velog Jože – Motovunu. U tijeku dinamičnog stvaralačkog tjedna učenici su posjetili Poreč, spilju Baredine i Muzej traktora, prošetali uz more turističko-rekreacijskog centra Lanterna, okupali se u bazenu s morskom vodom, posjetili uspješnog mjesnog maslinara te naučili puno o vrijednosti maslinovog ulja, upoznavali se i družili, ali i borili s kišom.

Kolonija je već tradicionalno završila izložbom ostvarenih radova – ksilografija i fotografija, u galerijskom prostoru Zajednice Talijana Giovanni Palma u Taru. No ove godine bile su to dvije izložbe u jednoj. Uz ovogodišnje radove izloženi su i radovi posvećeni obilježavanju 10 godina održavanja ove likovne kolonije. Izložba je tako završila putovanje od samoborskog otvorenja 19. veljače ove godine, preko pečuškog 10. svibnja, pa do tarskog 1. lipnja 2019. Uz izložene radove, posjetitelji su mogli pogledati i katalog desetgodišnjeg rada s fotografijama dokumenata i učeničkih radova. Svi učenici primili su prigodnu spomenicu kao potvrdu o sudjelovanju na ovogodišnjoj likovnoj koloniji te primjerak kataloga izložbe.

Na otvorenju se nazočnima obratila Andrea Baksa, ravnateljica tarske škole u kojoj su se radionice i održavale, a programu kolonije potporu su već tradicionalno dali Općina Tar – Vabriga, Turistička zajednica i Zajednica Talijana kao i brojni pojedinci.

Iz Samobora sudjelovali su učenici 7. razreda Osnovne škole Samobor, Lea Novosel i Leon Dumić te Matija Ladović i Mirko Tišljar – učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.