Još jedno informiranje za “zeleno” sutra

4. lipnja 2019.
Komentari isključeni
303 Pregleda

U Gradu Sveta Nedelja, u Društvenom domu Rakitje, jučer je održana treća od četiri planirane javne tribine u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“.

Podsjetimo, Grad Sveta Nedelja je 19. srpnja 2018. sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Informirano za zeleno sutra“ (referentni broj ugovora K.K.06.3.1.07.0023). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, referentnog broja K.K.06.3.1.07.0023), potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Razdoblje provedbe projekta „Informirano za zeleno sutra“ je od 1. lipnja 2018. godine do 02. veljače 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 574.414,78 kuna, a iznos koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda (85%) iznosi 488.252,56 kuna.

Svrha javnih tribina u okviru EU sufinanciranog projekta „Informirano za zeleno sutra“, jest educiranje i informiranje građana Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik o održivom gospodarenju otpadom uključujući sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje.
Ispred Općine Stupnik tribini je prisustvovala Koraljka Bjedov, viša savjetnica za građevinsko-prostorne i komunalne poslove, a ispred Grada Svete Nedelje uvodno je pozdravio sve prisutne predsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje Matej Vrdoljak .

Više informacija o projektu „Informirano za zeleno sutra“ i o važnosti projekta za građane Svete Nedelje i Stupnika, prezentirala je . Martina Fabijan iz Upravnog odjel za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Sveta Nedelja.

Edukacija i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“ uključuje teme: sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba predmeta, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje, kako je navela moderatorica tribine i stručnjak za gospodarenje otpadom, Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG d.o.o.

Javnoj su tribini svojim stručnim znanjem pridonijeli Tamara Tarnik, stručnjak za gospodarenje otpadom i Vesna Centa iz poduzeća EKO-FLOR PLUS d.o.o., pružatelja javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada na području Svete Nedelje i Stupnika. Tamara Tarnik je prezentirala sustav gospodarenja otpadom i odgovorno postupanje s otpadom, s posebnim naglaskom na odvojeno prikupljanje i sakupljanje otpada. Dora Stanec prezentirala je vodeću temu kompostiranja, uz samu metodologiju izrade komposta i njegove važnosti za okoliš.

Prisutni su građani ovim događajem dobili uvid u teme i ciljeve projekta, te su informirani o novostima iz područja održivog gospodarenja otpadom s naglaskom na temu kućnog kompostiranja, a nakon prezentacije, u dvorani Društvenog doma, razvila se i kratka diskusija na kojoj su građani postavljali pitanja i davali svoje komentare.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.