Vatrogasno iskušenje u kamenolomu

3. lipnja 2019.
Komentari isključeni
660 Pregleda

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor omogućilo je jučer svima onima koji nisu vatrogasci, a žele iskustiti čari ovog poziva da to i učine sudjelujući u događanju “Postani vatrogasac na jedan dan”. Da je ovo zanimanje atraktivno dokazuju i sudionici okupljanja od kojih su neki potegnuli ne samo iz Zagreba, već i iz Zaboka, pa čak i Rijeke, i to samo kako bi jedan dan disali kao vatrogasci.

Jedan dan vatrogasca sastojao se od teorijskog dijela u kojem je predsjednik Društva Damir Domin predstavio rad DVD-a, dok je zapovjednik Davor Domin govorio o operativnom radu Društva. Predavanje o osnovama gorenja i gašenja održao je Tomislav Gregorić, o osnovama zaštitne vatorgasne opreme goorio je Tomislav Brkić, profesionalni vatrogasac, dok je osnove sprava i uređaja predstavio Saša Štajnkler, zamjenik zapovjednika DVD-a Samobor.

U praktičnom se dijelu upoznavalo i radilo s aparatima za zaštitu dišnih organa te s cijevima i armaturama, nakon čega je uslijedila vatrogasna vježba, izvedena na način uzbunjivanja sudionika tijekom stanke i brzog izlaska na intervenciju u kamenolom Smerovišće, gdje su zapaljene palete dočarale nekontrolirani požar. Požar je ispočetka gašen aparatom za gašenje požara kako bi sudionici dobili osjećaj gašenja “S” aparatom, nakon čega se uz pomoć 1 “C” i 1 “H” mlaza vode obavilo konačno gašenje požara.

Nakon povratka u vatrogasni dom uslijedila je okrjepa uz ručak i razmjenu dojmova. Svi sudionici bili su osigurani u osigiravajućoj kući jer se tijekom održavanja akcije inzistiralo na sigurnosti. DVD Samobor najavljuje organizaciju istog događaja i sljedeće godine, uz zahvale tvrtki Samoborka koja je odobrila organizaciju vježbe na kamenolomu Smerovišće.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.