Svjetska juniorska bronca Helene Vuković

3. lipnja 2019.
Komentari isključeni
617 Pregleda

Judašica samoborskog Profectusa Helena Vuković osigurala je nastup na europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu. Proteklog je vikenda, naime, u austrijskom Leibnitzu održan vrlo jak Svjetski juniorski kup u judu na kojem je nastupio 581 natjecatelj iz 34 države s 4 kontinenta. Helena Vuković, svjetska kadetska prvakinja iz 2017. godine, nakon stanke zbog ozljede, polako je prikupljala borbe i vraćala se u formu, a kup u Leibnitzu je označen kao novi početak u borbi za bodove i osvajanje prava za odlazak na Europsko juniorsko prvenstvo. U kategoriji preko 78 kilograma bilo je prijavljeno 14 natjecateljica, među njima čak 5 njih s medaljama sa svjetskih ili kontinentalnih prvenstava, a gotovo svaka je među najboljima u svojim državama.

Helena je pobijedila višestruku prvakinju Velike Britanije Ritchie, ali je potom izgubila od njemačke juniorske viceprvakinje Erdorf. Kroz repasaž Helena ipponima pobjeđuje Ukrajinku, a zatim i višestruku talijansku prvakinju Calagreti. Za iznenađenje se pobrinula talijanska kadetkinja Miele koja je pobijedila prvu nositeljicu, favoriziranu Brazilku Cruz. Međutim, polufinalnu borbu je izgubila i u borbi za broncu se suprotstavila Heleni Vuković. Ovu je borbu Helena odradila taktički pametno i čvrstim gardom kontrolirala protivnicu. Pred sam kraj borbe suci su Talijanki dodijelili treću, diskvalificirajuću kaznu i Helena je osvajila broncu.

I Lara Cvjetko je nastupila u Leibnitzu u kategoriji do 63 kilograma s čak 43 natjecateljice u kategoriji. Ždrijeb joj nije bio baš naklonjen, ali je nakon pobjede nad njemačkom predstavnicom, svladala i japansku juniorske prvakinje Uru. Nakon toga Lara slavi i protiv austrijske viceprvakinje Fortner i talijanske prvakinje Favorini, a u polufinalu se suprotstavlja kolegici iz reprezentacije, Oberan iz Dubrovnika. Ovoga puta pobijedila je Oberan, a u borbi za broncu Lara nije uspjela svladati trećeplasiranu s prošlogodišnjeg svjetskog juniorskog prvenstva, Obradović iz Srbije, pa je osvojila 5. mjesto.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.