Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Suzbijanje zlatne žutice vinove loze

3. lipnja 2019.
Komentari isključeni
929 Pregleda

Ministarstvo poljoprivrede provodi akcijski plan za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze pa upozorava koje mjere trebaju poduzeti vinogradari i vinari!

Zlatna žutica (franc. Flavescence dorée) smatra se jednom od najštetnijih bolesti europskog vinogradarstva, koja uzrokuje značajne ekonomske gubitke u mnogim europskim državama. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) a primarni vektor koji epidemijski prenosi zlatnu žuticu s trsa na trs je američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball). Odrasli oblik ima tijelo smeđe boje, dugo 5 do 6 mm. Glava je trokutastog oblika. Ličinke su žute boje, ali razvojem postaju sve više smeđe. Mogu skakati. Prezime jaja ispod kore dvogodišnje vinove loze. Prve ličinke izlaze sredinom svibnja te sišu na donjem lišću. Razvoj ličinke traje 30 do 50 dana. Odrasli oblici javljaju se u srpnju i kolovozu. Ima jednu generaciju godišnje.

U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi i ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće fitosanitarne mjere, zaraza ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete.

Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krut je pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, ostali simptomi su jednaki kao kod bijelih sorti. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni ne odrvenjavaju već ostaju zelene. Cvat se ponekad u potpunosti osuši i ostaje na trsu. Ako se simptomi pojave nakon završene cvatnje grozd postupno vene i ne dozrijeva.

Suzbijanje zlatne žutice vinove loze

uklanjanje oboljelih trsova koji pokazuju simptome zajedno s korijenom
praćenje pojave američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča
uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba).

Za suzbijanje američkog cvrčka u vinogradima preporučuju se najmanje dva tretiranja:
prvo tretiranje – nakon cvatnje, u prvoj polovici lipnja (ličinke L3 stadija);
drugo tretiranje – dva do tri tjedna nakon prvog;
treće tretiranje – obavlja se krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ploči

Za suzbijanje američkog cvrčka u Hrvatskoj registrirani su insekticidi: Avaunt EC, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Reldan 22 EC te od bioloških insekticida Abanto, Krisant EC i Piretro natura.

OBAVEZE POSJEDNIKA VINOVE LOZE

Uklanjanje zlatnom žuticom zaraženih trsova, ključno je u suzbijanju zlatne žutice, a u tom smislu iznimno je važno praćenje pojave simptoma unutar vinograda.
Kako bi praćenje šireg područja bilo učinkovito, preporuča se provesti ga organizirano u suradnji sa stručnim službama koje imaju educirane djelatnike.

Ukoliko se praćenjem utvrdi prisutnost simptoma fitoplazmoza vinove loze (zlatne žutice, crnog drva ili žutica astre), potrebno je obavijestiti nadležne službe koje će prikupiti uzorak sa simptomatičnih trsova i provesti laboratorijsku analizu uzoraka s ciljem determinacije uzročnika.
Trsove se preporuča ukloniti neposredno nakon uočavanja simptoma, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost širenja zaraze ishranom američkog cvrčka na zaraženim trsovima. U praksi se uklanjanje simptomatičnih trsova najčešće vrši tako da se tijekom vegetacije ukloni nadzemni dio trsa, dok se ostatak trsa zajedno s korijenom ukloni u zimskom periodu.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja – poručuju iz Ministarstva poljioprivrede.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.