Spomen na Slavka Vojaka – poticaj za bolje sutra

1. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.640 Pregleda

U Cerju je danas bilo svečeno jer je ispred društvenog doma otkrivena spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata Slavku Vojaku. Ploču su otkrili roditelji i članovi obitelji poginulog Slavka, uz prisutnost zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, zamjenika gradonačelnika Samobora Željka Staneca, predsjednika Mjesnog odbora Cerje Radovana Naglića, ratnog zapovjednika Operativne grupe Posavina, generala Rudija Stipčića, ratnog zapovjednika 151. Samoborske brigade pukovnika Adolfa Paara, predsjednika Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolfa Jedvaja, predstavnika drugih braniteljskih udruga s područja Samobora, Samoborske narodne garde, Bratovštine svetog Leonarda iz Kotara, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cerje i mnogih mještana.

Pun emocija Radovan Naglić je, zahvalivši svima koji su pomogli u podizanju spomenika, rekao da je ovo velik dan za njihovo malo mjesto jer se ovdje odaje počast čovjeku koji je poginuo za sve nas što ostaje i trajni zalog novim generacijama.

Slavko Vojak rođen je 1. lipnja 1958. godine u Samoboru i bio je pripadnik 151. samoborske brigade od 20. rujna 1991. Poginuo je 11. prosinca 1991. u Livađanima na zapadno-slavonskom ratištu – podsjetio je Rudolf Jedvaj. Osvrnuo se na formiranje tadašnje 8. samoborske brigade i rekao kako se na zborno mjesto Druge bojne Prve satnije 18. rujna 1991. godine na Gregurić Bregu odazvao i Slavko Vojak s kojim su njegovi suborci najprije odrađivali blokade kasarni JNA i radili na naoružavanju i opremanju hrvatskih vojnih postrojbi. Potom je Jedvaj govorio o ratnoj operaciji Orkan na zapadnoslavonskom bojištu i akciji pomaganja koprivničkoj brigadi, čiji je sudionik, kao pripadnik Trećeg voda, bio Slavko Vojak, a pod snajperskim i mitraljeskim mecima te tenkovskom i minobacačkom vatrom neprijatelja, stradao je od gelera.

Posljednje počivalište Slavka Vojaka nalazi se na mjesnom groblju u Kotarima. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata te ordena Zrinski – Frankopan, a posmrtno mu je dodijeljen čin stožernog narednika.

Hrvoje Frankić je zahvalio Cerjanima na ovoj inicijativi, a samoborskoj gradskoj upravi na podršci u tome. Sve ostale je zamolio da čuvaju našu Hrvatsku u čast Slavku i svim stradalim hrvatskim braniteljima, onako kako roditelj čuva svoje dijete i kako se poštuje samo svetinja.

Željko Stanec je rekao da je i ponosan i tužan jer zna da su se poginuli u Domovinskom ratu borili za domovinu blagostanja i jednakih šansi za sve nas, ali mi to nismo uspjeli ostvariti. -No – dodao je Stanec – neka i ovaj dan i ovo mjesto budu novi poticaj svima nama da gradimo bolje društvo za bolje sutra sadašnjih i svih budućih generacija.

Spomen ploču je uz potporu Grada Samobora postavio Mjesni odbor Cerje, a blagoslovio ju je fra Marin Grbešić iz samoborskog franjevačkog samostana. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, uspomene na poginulog Slavka i njegove suborce recitacijama su evocirali Miroslav Fresl pjesmom “Prijatelji” Ivana Baneka te Zoran Perović svojom pjesmom “Nek ostane zavjet”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.