4 koncertna sata za 4 desetljeća rada KUD-a Oštrc

1. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.002 Pregleda

Kulturno umjetničko društvo Oštrc iz Ruda ove godine obilježava 40 godina svog djelovanja. Od početaka 1979. godine do danas ovo vrijedno društvo desetljećima je ustrajno radilo na čuvanju tradicije, ali i stvaranju novih vrijednosti u svom mjestu pa je tako iz djelovanja KUD-a izniknuo i uspješni projekt obnove rudnika sv. Barbara, a članovi su već godinama okosnica legendarnih nastupa Rudara na Samoborskom fašniku.

Svoja su četiri desetljeća djelovanja članovi KUD-a Oštrc fokusirali u dva koncerta održana u petak, 31. svibnja u samoborskom kinu. Predstavili su se članovi od najmlađih do veterana, a u goste su im došli i prijatelji iz Slovenije i Njemačke: DKD Svoboda iz Senova, Folklorno društvo Pušlc iz Mežica te Volkstanzgruppe Frommern iz njemačkog Balingena s kojima Rudare veže prijateljstvo po folklornoj liniji, ali i po rudarstvu.

Koncertima je zajednički naziv bio “Si Rudari dobri gospodari – 40 let skupa”, a pratila ih je i prigodna izložba postavljena u predvorju kina. Uz pjesme i plesove od Posavine do Međimurja i Like, čardaša, inicijacijskih procedura, tradicijskih igara i kola, Rudari i njihovi gosti u više od 4 sata druženja proslavili su 40 godina djelovanja, a bila je ovo prilika i prisjetiti se samih početaka.

Kako je okupljenima objasnio tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner, u siječnju 1979. godine KUD je osnovalo 70-ak ljudi, a poticaj je došao dolaskom glazbenog pedagoga Ivice Burića u Rude. On je bio i prvi predsjednik društva, dok je Franjo Štengl bio prvi voditelj tambure, a Juro Milnović folklorni voditelj te Petar Hoffer prvi tajnik odnosno blagajnik.

Danas KUD Oštrc broji 100 članova, a među njima je i Martin Skendrović, jedini od osnivača koji je svih 40 godina u društvu pa mu je ovom prigodom uručen prigodni dar iz ruku najmlađeg člana društva, 5-godišnjeg Šimuna Klisurića. Također, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat uručio je predstavnicima KUD-a Oštrc priznanje grada uz čestitke i želje za ponovnim okupljanjem na proslavi 50 godina djelovanja KUD-a Oštrc.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.