Za nastavak projekta LED rasvjete Grad podiže kredit od 10 milijuna kuna

30. svibnja 2019.
Komentari isključeni
993 Pregleda

Samoborski gradski vijećnici na današnjoj su sjednici prihvatili da se Grad kreditno zaduži za 10 milijuna kuna, a kako bi se dovršio projekt zamjene postojeće javne rasvjete s LED rasvjetom. Projekt će biti završen u naredne dvije godine, a ukupno će na području Samobora biti postavljeno 7 800 LED lampi. Kredit će Grad otplaćivati 5 godina uz kamatnu stopu od 1, 40%, a da bi ga realizirao treba dobiti odobrenje države. “To neće biti problem”, kaže pročelnik za financije Željko Radovanić, jer Grad Samobor je zadužen, ako se pribroji i taj novi kredit, svega 6%, od dozvoljenih 20% od ukupnog iznosa proračuna. Grad se u protekloj godini nije zaduživao, a dva kredita iz ranijih godina je otplatio.

S većinom glasova vijećnici su prihvatili i izvješće o izvršenju proračuna za proteklu godinu. Razlika ostvarenih prihoda i rashoda je suficit u iznosu od oko 525 tisuća kuna, a kada se tome pribroji preneseni manjak iz prethodnog razdoblja od oko 5,2 milijuna kuna ukupni manjak iznosi oko 4, 7 milijuna kuna.

MOST ĆE SE NAZVAT PO GABRIJELU MEDVEDU – GABREKU

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog Tomislava Medveda da se most koji povezuje ugostiteljski objekt “Krčma Gabreku 1929.” i šetnicu na Vugrinščaku nazove po pokojnom Gabrijelu Medvedu – Gabreku, koji je dao izniman doprinos svom gradu. Na predloženo imenovanje mosta pozitivno se očitiovalo i Vijeće gradske četvrti Gornji kraj – Hamor koje ističe kako je Gabrijel Medved bio jedan od najuglednijih stanovnika Samobora koji je uvelike doprinjeo razvoju Samobora te zaslužuje da njegovo ime krasi jedan od najljepših mostova u Samoboru u jednom od najljepših dijelova našeg grada Vugrinščaku.

S DNEVNOG REDA SKINUTO IZVJEŠĆE O RADU SAMOBORSKOG MUZEJA

Prije početka sjednice Gradskog vijeća s dnevnog reda skinuto je izvješće o radu kao i financijsko izvješće Samoborskog muzeja za proteklu godinu. Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović tražio je obrazloženje zašto je to učinjeno, jer prema njegovim saznanjima u Grad je stigao alarmantan e- mail s optužbama na račun ravnatelja muzeja i njegovog zamjenika. Gradonačelnik Krešo Beljak mu je odgovorio da su u Grad s raznih adresa stigle mnoge informacije, pa prvo treba s internom revizijom i nadležnim institucijama utvrditi što se dogodilo, jer nema smisla raspravljati na temelju anonimnih prijava “rekla – kazala”. “Što je točno bilo utvrdit ćemo vrlo skoro i pokrenut ćemo određene postupke u skladu s tim što utvrdimo i tada će izvješće ići na dnevni red” – zaključio je Krešo Beljak.

Vijećnici su prihvatili izvješća o poslovanju u protekloj godini sljedećih gradskih poduzeća, ustanova, zajednica, saveza te vrtića: Komunalca, Odvodnje Samobor,Poduzetničkog centra, Energometana, POU Samobor, Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Javne vatrogasne postrojbe kao i Vatrogasne zajednice Grada Samobora, Samoborskog športskog saveza, Zajednice tehničke kulture grada Samobora te izvještaje o poslovanju Dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez. Izvješća o poslovanju obrazložili su čelnici navedenih poduzeća, ustanova, zajednica, saveza i vrtića.

Više o sjednici Gradskog vijeća govorimo u Ritmu grada, u petak, 31. svibnja, od 17 sati.

AKTUALNI SAT

Aktualni sat kojim je sjednica Gradskog vijeća počela otvorio je vijećnik SDP-a, Luka Tomovski kojeg je zanimalo u kojoj su fazi radovi na uređenju bazena na Vugrinščaku i kad će biti otvorena sezona kupanja.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da su radovi pri završetku te da će kupanje na Vugrinščaku početi 15. lipnja i trajat će sve do rujna tj. početka nove školske godine. Pločice na bazenu su izmijenjene, a radovi na uređenju će se nastaviti iduće godine kada će biti obnovljen objekt na Vugrinščaku, a potom će uslijediti i hortikuluralno uređenje tog područja.

Vijećnica MOST-a, Irena Franceković tražila je da joj se pismeno obrazloži što se događa s prijevozom u Samoboru s obzirom na brojne pritužbe građana, a vezano za kašnjenje autobusa, izostavljanje linija kao i previsoke cijene prijevoza. Tražila je i da joj se pismeno odgovori kada će biti sanirane brojne rupe na samoborskim prometnicama s točnim planom i datumima sanacije.

Vijećnicu SDP-a, Irenu Kapor zanimalo je kada će se završiti nogostup uz Gundulićevu ulicu. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da će ove godine biti napraviti priprema za nastavak radova, a da će nogostup biti asfaltiran iduće godine.

Vijećnik HSS-a Ivan Horvat zahvalio je svima koji su pomogli na izgradnji zečjeg nasipa u Grdanjcima, a kako to područje ne bi poplavilo te je zamolio gradske službe da urgiraju na Zagrebački Holding da se ubrza izgradnja retencije na Koretićima, jer to je jedini način da se spriječi poplavljivanje Grdanjaca.

Vijećnica Matilda Labaš Purić (Milan Bandić 365 stranka rada i solidarnosti) pitala je što je sa sanacijom granitnih kocki u Klešćićevoj ulici te na Trgu i što se može napraviti kako bi prometno bilo sigurno raskrižje Domaslovečke i Željezničke ulice u Domaslovcu te mogu li se u Velikoj Rakovici kod igrališta i bistroa Mahović postaviti uspornici prometa.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec kaže kako će se iduće godine ići u rekonstrukciju Klešćićeve ulice te da će se granitne kocke adekvatno presložiti te se neće presipati mortom, a ploha Trga će također biti ujednačena s adekvatnim kockama, a dotrajale kamene ploče će se zamijeniti. Uspornici na Domaslovečkoj će biti postavljeni, a u Velikoj Rakovici prvo treba napraviti nogostup da bi se postavio uspornik prometa – rekao je Stanec.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.