Najnovije
Petero novozaraženih u Samoboru (15. kolovoza 2020. 11:30)
Zatvorena cesta Gabrovica – Koretići (15. kolovoza 2020. 10:44)
Isključenja struje 17. i 18. kolovoza (15. kolovoza 2020. 07:57)
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)

Prijepori oko izvršenja proračuna

30. svibnja 2019.
Komentari isključeni
896 Pregleda

Gotovo pet i pol sati jučer su, uglavnom o lanjskom poslovanju grada i njegovih proračunskih korisnika, raspravljali svetonedeljski vijećnici, završivši sjednicu oko 23 sata i 30 minuta. Prošlogodišnje poslovanje Grada završeno je s 8 milijuna i 200 tisuća kuna viška, odnosno s prihodima od 108,6 milijuna kuna i rashodima od 100 milijuna i 400 tisuća kuna – rekla je resorna gradska pročelnica Biserka Delač, napomenuvši da su iz 2017. godine prenesena još 22 milijuna kuna viška, tako da je Grad Sveta Nedjelja u suficitu s više od 30 milijuna kuna. To će biti raspodijeljeno u ovoj godini – rekla je još Delač.

Pročelnica je kao najznačajniji izvor lanjskih gradskih prihoda izdvojila porez na dohodak temeljem kojeg se u proračun “slilo” 77 milijuna kuna, a nešto manje od 8 milijuna kuna prihodovalo se i od prireza. Od komunalnog doprinosa i komunalnih naknada Grad Sveta Nedelja “ubrao” je oko 13 milijuna kuna.

Na plaće zaposlenih lani je otišlo 11 milijuna kuna, na tekuće investicijsko održavanje komunalne infrastrukture nešto manje od 21 milijun kuna, na kapitalne donacije udrugama i zajednicama u društvenom sektoru oko 13 milijuna kuna, a na otplatu gradskog zaduženja 3,8 milijuna kuna.

Takvo izvršenje proračuna oporbeni su vijećnici iz HDZ-a na čelu s predsjednikom njihova vijećničkog kluba, Damirom Halužanom, ocijenili nezadovoljavajućim jer, kako su rekli, ukazuje na to da gradska uprava ne zna gospodariti s onim što prihoduje, odnosno nedostaje joj vizije, ideja i projekata na koje bi utrošila sav taj novac.

Vesna Filipović iz HDZ-a tražila je da joj se pisanim putem obrazloži 266 tisuća kuna utrošenih lani za troškove reprezentacije.

No, primjedbe su imali i koalicijski partneri aktualne svetonedeljske vlasti, konkretno vijećnici nezavisne liste Drage Prahina, koji je ukazao na to da ukidanjem prireza i nekih gradskih poreza, Grad sam sebi uskraćuje mogućnost dobivanja potpora za daljnja ulaganja iz državnog i županijskog proračuna te raznih fondova. -Bili smo vam podrška, a i sad ćemo vas podržati iako se u razgovorima, pregovorima i dogovorima baš najbolje ne razumijemo – rekao je Prahin i zatražio od gradonačelnika i njegove ekipe da u ovoj godini budu aktivniji u izvršenju proračuna.

Primjedbi je bilo i na povlačenje sredstava iz Europske unije, pa je Damir Halužan sramotnim ocijenio tek 37 tisuća kuna koliko se dobilo s te strane, na što je gradonačelnik Dario Zurovec rekao da su glavni projekti koji se financiraju na taj način i za koje su povučena EU sredstva, a to su izgradnja reciklažnog dvorišta i “Informirano za zeleno sutra” prebačeni u ovu godinu.

Govorilo se i o informiranju putem medija pri čemu su oporbenjaci vladajućima zamjerili zanemaruju lokalne, a javnosti se obraćaju preko glasila iz Zeline, Zaprešića i Samobora te da medije koriste za svoju promociju. Gradonačelnik Dario Zurovec odgovorio je da su svi ugovori s medijima javno dostupni te dodao da Grad nije tu da bilo koga spašava, već da izabere medije koje smatra kvalitetnima i objektivnima.

Najviše vremena, puna dva i pol sata, na ovoj su sjednici potrošena na beskonačno duga obrazloženja pisanih izvješća o radu raznih proračunskih korisnika u prošloj godini, koja su na kraju mahom prihvaćena jednoglasno. U tom “iscrpljivanju” bilo je i pitanja i rasprave izvan okvira, odnosno o aktualnom stanju rada pojedinih udruga i zajednica, poput, recimo sportske, u kojoj je i lani bilo “potresa”, a sve je zasad završilo na izvanrednoj skupštinskoj sjednici Sportske zajednice, održanoj prije nekoliko dana, a na kojoj je došlo do promjene njezinog cjelokupnog vodstva. Tako je i izvješće o lanjskom radu potpisao novi vršitelj dužnosti predsjednika Goran Draclin, a na sjednici ga “branila” vršireljica dužnosti tajnice Kristina Burić Turina kojoj je oporba osporila kompetentnosti.

Prijepora je još bilo oko kupnje nekretnine bivše IKE na Trgu Ante Starčevića jer se pojavio još jedan vlasnik dijela te nekretnine, pa i njega treba isplatiti – rekla je pročelnica Roberta Ciglar. Grad tom kupnjom namjerava riješiti preuređenje cijelog prostora središnjeg gradskog trga, ali oporba smatra da se malo zaletio u kupnji ne provjerivši do kraja stanje u vlasničkom listu. Nije isključeno – dodali su oporbenjaci – da se u tom slučaju pojave još neki suvlasnici zemljišta na kojem je ta nekretnina.

Budući da Logistički park Zagreb namjerava izgrađenost svoje parcele povećati s 40 na 60 posto, pokrenut će se postupak trećih izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone poslovne namjene Sveta Nedelja. Gradonačelnik je, pak, dobio podršku vijećnika u provedbi projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Samobora i Svete Nedelje i Općine Stupnik, koji bi većim dijelom trebao biti financiran iz sredstava EU fondova.

Na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja svetonedeljski vijećnici su jednoglasno odlučili da se u povodu Dana grada Ivanu Člekoviću dodijeli Nagrada Grada Svete Nedelje za životno djelo, a tri nagrade Grada Svete Nedelje ove godine bit će dodijeljene Klapi Barun, Senki Frljak i Zagreb Kampu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.