Veće gradske potpore za zapošljavanje

27. svibnja 2019.
Komentari isključeni
620 Pregleda

Grad Samobor i u ovoj godini potiče zapošljavanje i samozapošljavanje u privatnom sektoru, a sredstva, već sada uvećana u odnosu na prošlu godinu, planiraju se, ovisno o interesu poslodavaca, i povećavati. Rezultat toga je kontinuirani pad nezaposlenosti, uz povećanje broja stanovnika. U travnju ove godine zabilježeno je 756 nezaposlenih osoba, što je manje nego u ožujku, a paralelno s time povećava se broj aktivnih obrta (u travnju 854) i trgovačkih društava (u travnju 1174).

U prvom krugu Grad je dodijelio potpore za 23 poslodavca, od čega je 14 obrta i 9 trgovačkih društava, a najviše veseli povećanje broja mladih poduzetnika. Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i resorni pročelnik Marinko Džepina istaknuli su pritom kako je ovo jedna od najznačajnijih mjera kojima Grad potiče zapošljavanje, a čiji su rezultati i te kako vidljivi kad pratimo pad broja nezaposlenih. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji budu zaposlili osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Osim zapošljavanja mladih, potiče se zapošljavanje u proizvodnom sektoru, pa su tamo i potpore veće.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarstvenici koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području Samobora. Potpore iznose od 4 tisuće do 6 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5 tisuća do 7 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše 3 novozaposlene osobe, a javni poziv otvoren je do utroška sredstava.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.