Lako ću joj reć’ da varim…

23. svibnja 2019.
Komentari isključeni
624 Pregleda

Edukacija na temu “Primjena simulatora virtualnog zavarivanja u radu s učenicima srednjih strukovnih škola” održana je jutros u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi. Prethodilo joj je potpisivanje ugovora o donaciji između Elektrotehničkog društva Zagreb i Srednje strukovne škole Samobor vrijednog 79 tisuća kuna što je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti, a temeljem kojeg je škola dobila najsuvremeniju opremu za zavarivanje, četiri uređaja i opdsisnu napu. Predstavljen je i simulator virtualnog zavarivanja koji je prijenosni uređaj. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 116 tisuća kuna jer je Zagrebačka županija kao osnivač škole tome pridodala 30 tisuća, a sama škola 7 tisuća kuna. Ugovor su potpisali predsjednik EDZ-a Josip Moser i ravnatelj škole Davor Škiljan.

Projekt je učenicima i njihovim nastavnicima prezentirao njegov koordinator Krunoslav Pilko iz Elektrotehničkog društva Zagreb, nekadašnji županijski pročelnik za gospodarstvo, rekavši kako je ovo pokazatelj da se i malim koracima mogu napraviti velike strukturne promjene. -Dosad je glavni prigovor poslodavaca bio da učenici u njihove radionice dolaze nespremni ili nedovoljno educirani u praktičnom dijelu, a ovo im omogućuje da steknu nove kompetencije kakve traži suvremeno tržište rada – ističe Pilko. Dodao je da je to ujedno izazov ravnateljima strukovnih škola da tu novu tehnologiju primijene i u edukaciji odraslih nezaposlenih osoba ili da omoguće specijalizaciju zaposlenima da postanu vrsni zavarivači.

O važnosti novih tehnologija u strukovnim školama govorio pomoćnik resorne ministrice Vlado Prskalo, nekad i sam uspješan srednjoškolski ravnatelj u Slavonskom Brodu, koji je preko EU fondova za ovakve namjene povukao oko 6 milijuna eura za 22 projekta. Naglasio je da je ključ svega promijeniti strukovno obrazovanje i bolje ga povezati s potrebama gospodarstva. -Konačni je cilj – rekao je Prskalo – da ohrabrimo naše učenike kako bi s ovakvim obrazovanjem stekli takve kompetencije koji će biti priznate, ali i dobro plaćene na tržištu.

Događaju je nazočio i pročelnik za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot, koji je podsjetio da je Zagrebačka županija odavno prepoznala potrebu ulaganja u obrazovanje. Dodao je da je jedan od županijskih prioriteta razvoj Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a ovo je dobar preduvjet za to.

Ravnatelj samoborske strukovne škole Davor Škiljan rekao je da je ova škola u reformi na dnevnoj bazi, mijenja paletu zanimanja, kurikule, provodi europske projekte, a u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Samobor će biti Centar za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije. Tasko nastojimo privući mlade ljude u strukovno školstvo – zaključio je Škiljan i rekao da iako pada broj zainteresiranih za strukovna zanimanja, Samobor u cijeloj Županiji za njih obrazuje najveći broj učenika i bilježi najmanji pad njihovog broja u odnosu na sve ostale škole.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.