Što sve još možemo učiniti za zaštitu prirode

20. svibnja 2019.
Komentari isključeni
829 Pregleda

Manifestacijom u okviru projekta “Informirano za zeleno sutra” u subotu je u Svetoj Nedelji obilježen Dan zaštite okoliša, 22. svibnja. Projekt se provodi od 1. lipnja prošle, pa do 2. veljače 2020. godine, ukupna mu je vrijednost 575 tisuća kuna, od čega Europska unija iz Kohezijskog fonda pokriva 85 posto iznosa.

Svrha subotnje manifestacije bilo je podizanje svijesti građana s područja grada Svete Nedelje i općine Stupnik o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. Cijela manifestacija bila je zamišljena kao “Eko olimpijada” u sklopu koje su sudionici prolazili 4 radionice na teme: sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada, kućno kompostiranje i ponovna upotreba predmeta. Za svaku radionicu dobili bi žig u Eko putovnicu koja je izrađena posebno za ovu prigodu, a nakon 4 sakupljena žiga prijavljivali su se za sudjelovanje u Eko štafeti. Priliku za to iskoristilo je više od 50 sudionika koji su morali pravilno razvrstati otpad u kante za smeće. Paralelno se odvijao i Eko sajam razmjene na kojem su posjetitelji razmjenjivali stare knjige i igračke koje im više ne trebaju te su tako naučili što znači ponovna uporaba predmeta. Tijekom cijele manifestacije Svetonedeljčani i njihovi gosti mogli su u posebno izrađenu kutiju odložiti plastične čepove koji su poslani Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Posjetitelji su još imali priliku razgledati izložbu Dječjeg vrtića Slavuj koja je bila postavljena na Trgu Ante Starčevića, a prikazala je kako najmlađi polaznici vrtića vide svoj okoliš.

Na glavnoj pozornici održani su prigodni plesni nastupi Udruge Balans Code, koja je priredila i skeč na temu gospodarenja otpadom. Uz plesne nastupe svojim vokalom sve je oduševila solistica Leona Mišak koja je otpjevala nekoliko pjesmica. U glazbenom dijelu programa nastupila je i skupina IXES. Sudionici programa bili su polaznici i odgojitelji Dječjeg vrtića Slavuj i Linigra.

Djeca su, ali i njihovi roditelji, ovim događajem kroz zanimljiv, edukativan i zabavan način naučili koje su dobrobiti pravilnog upravljanja i gospodarenja otpadom te što sve mi kao pojedinci možemo napraviti da zaštitimo prirodu.

Događaj je otvorio zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi. Više informacija o projektu “Informirano za zeleno sutra” okupljenima je pružila Martina Fabijan iz Upravnog odjel za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Svete Nedelje. Edukaciju i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom u okviru projekta na info pultu održala je stručnjakinja za gospodarenje otpadom Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.