Najnovije
Gabrek je Gabrek i bu na vek! (19. studenoga 2019. 15:47)
Počele pripreme za 194. Samoborski fašnik (19. studenoga 2019. 15:25)
Zlato i bronca za Breganu u Rijeci (19. studenoga 2019. 13:36)
Obilježen Svjetski dan zahoda (19. studenoga 2019. 13:28)
Vukovar nikada ne smijemo zaboraviti! (18. studenoga 2019. 19:18)
Najava iskopčanja struje! (18. studenoga 2019. 16:22)
Otvorena foto izložba Vladimira Horvata (18. studenoga 2019. 13:04)

Zelena čistka u Svetoj Nedelji

17. svibnja 2019.
Komentari isključeni
591 Pregleda

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš i naše životno okruženje. Onečišćenje tla, zraka, i vode utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, narušavaju ljepotu naše prirode, a u ljetnim mjesecima predstavljaju i opasnost od požara.

Kako bismo kao pojedinci dali svoj mali doprinos poboljšanju tog stanja, u sklopu globalnog pokreta „Let’s do it!“, i njegovog europskog nasljednika “Let’s cleanup!”, u Hrvatskoj se od 1. ožujka do 30. lipnja provodi akcija „Zelena čistka“, u kojoj sudjeluju pojedinci, škole, udruge, institucije, planinari, ronioci i drugi.

Zelena čistka održava se već osmu godinu za redom diljem Hrvatske, a Grad Sveta Nedelja jedan je od 70 gradova u Hrvatskoj u kojima se organizira čišćenje okoliša.

Stoga je Grad Sveta Nedelja danas na području naselja Brezje,u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta, organizirao Zelenu čistku kao uvod u obilježavanje Dana planeta Zemlje. Uspješnoj akciji pridružili su se i zamjenik Davor Nađi, te zaposlenici Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice i Svenkoma.

Zamjenik gradonačelnika, Davor Nađi, tom je prilikom kazao je da je svijest građana Svete Nedelje u hrvatskim okvirima dobra, ali da ipak postoji prostor za napredak. Zato grad provodi kampanju informiranja građana o održivom gospodarenju otpadom, financiranu sredstvima EU. Dodao je da ovakvim akcijama i vlastitim primjerom želi pokazati građanima da svi moramo dati svoj doprinos da bi očuvali okoliš za buduće generacije.

Martina Fabijan, voditeljica je projekta Informirano za zeleno sutra, Europskog projekta koji se provodi u sklopu edukacije i obilježavanja Dana planeta Zemlja, pozvala je sve sugrađane da im se pridruže sutra, 18. svibnja, od 10 do 13h na glavnom Trgu u Svetoj Nedelji, kako bi zajedno obilježili Dana zaštite prirode Republike Hrvatske.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.