Stupnik korača krupnim koracima prema još boljem životnom standardu

17. svibnja 2019.
Komentari isključeni
1.602 Pregleda

U općinskoj zgradi u Stupniku danas je započela trodnevna proslava Dana općine Stupnik i Dana Župe svetog Ivana Nepomuka.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je i uvodno o nastanku i razvoju Stupnika govorio predsjednik Vijeća, Josip Pipić. -Idilična je bila slika tog prošlog vremena u kojemu je Stupnik – rekao je – obuhvaćao znatno veće područje od današnjeg. U tom nekad isključivo ruralnom i pretežito poljoprivrednom naselju, u zadnjih 25 godina razvila se poslovna zona s jakom gospodarskom aktivnošću, koja je uvjetovala preobrazbu Stupnika u poluurbanu sredinu uz intenzivno doseljavanje ljudi – istaknuo je Pipić i dodao da to ipak nije narušilo prirodne ljepote koje čine prepoznatljive vizure Stupnika.

Svečanost je nastavljena obraćanjem općinskog načelnika Brune Perkovića, koji se osvrnuo na aktualni komunalno-društveni trenutak Stupnika. U sažetku od 10-ak minuta nabrojao je iznimno velik broj aktivnosti i projekata u dvije godine svoga mandata, koje su u raznim fazama ostvarenja. Posebno izdvajamo dva projekta.

Prvi je rekonstrukcija županijske ceste svetog Benedikta za čiju je projektnu dokumentaciju u veljači ove godine potpisan ugovor o sufinanciranju temeljem kojeg Županijska uprava za ceste snosi 70 posto troškova, a Općina Stupnik preostalih 30 posto. Natječaj za izradu projekta je raspisan, a projektiranje će biti izvedeno u skladu s najnaprednijim smjernicama i strategijom prilagodbe klimatskim promjenama.

Drugi važan projekt za Stupnik je nova stupnička škola na mjestru stare i dotrajale, oko koje već dugo traju razgovori između Općine i Županije. -Očekujemo da će u županijski prijedlog za izmjenu mreže škola, koji će se uputiti na županijsku skupštinu još ove godine, biti uvršteno i osnivanje nove školske ustanove u Stupniku – rekao je Bruno Perković – dodavši da za tim vapi 300-tinjak osnovaca od kojih većina sada pohađa školu u Lučkom. Posebno je izdvojio podatak da je za taj školski projekt zanimanje pokazala REGEA uključivanjem Općine u pripremu pilot projekta izgradnje škole u sklopu EU projekta pod nazivom eCentral.

Stupnički načelnik Bruno Perković još je izdvojio i upravo započetu izgradnju jedne od etapa sekundarne kanalizacijske mreže Gornjeg Stupnika u 5 ulica, većim dijelom sufinanciranu nepovratnim sredstvima Hrvatskih voda, ali i Zagrebačke županije. -U jesen bi trebala krenuti još jedna etapa izgradnje i obuhvatiti novih 6 ulica, a planirani početak izgradnje treće i četvrte etape Gornjeg Stupnika je u drugoj polovici 2020. godine – naglasio je Perković.

Od gostiju okupljenima se najprije obratio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan koji je rekao kako Stupnik, u zoni koja spaja Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom, svakom građaninu ne pruža samo sve ono osnovno potrebno za život već i više od toga te pohvalio općinsko vodstvo koje se u pripremi projekata oslanja na više izvora financiranja, općinski, županijski i državni proračun te EU fondove. Govorio je i premijerov izaslanik, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i također pohvalio sinergiju između raznih razina vlasti te posebno Općinu koja svojim zahvatima gospodarstvenicima omogućuje otvaranje novih radnih mjesta.

Uslijedio je najsvečaniji dio ovog programa, dodjela javnih općinskih priznanja, koja su ove godine zavrijedili mlada glazbenica Josipa Bilić (nagradu je primila njezina majka Eva Kirchmayer Bilić) za osobit doprinos u promicanju glazbene umjetnosti i uspjehe na natjecanjima klasične glazbe, zatim Zoran Jakunić za promicanje kulturnog i društvenog rada te dugogodišnje vodstvo tamburaša KUD-a Kraluš, dječak Ivan Horvat za iznimne sportske rezultate za šahovskom pločom te vatrogasci DVD-a Stupnik, Tihomir Bošnjak, Marijo Bijader, Nikola i Stjepan Đumlija, Marko Špoljarić, Saša Tomečak, Ivan i Kristina Trgovecd i Josip Vađić za požrtvovnost, hrabrost i srčanost u obavljanju vatrogasnih dužnosti i poslova. Uime nagrađenih zahvalio je Zoran Jakunić.

Zanimljivo je još reći da su svi gosti i uzvanici, pristigli na ovu svečanost preko Lučkog, doputovali temeljito preuređenom Gornjostupničkom ulicom, kakvu bi poželjela svaka sredina, ne samo u našoj državi, već i u drugim zemljama. Za rekonstrukciju je preostao još samo mali dio prema Svetoj Nedelji, gdje su radovi u završnoj fazi.

A svečanosti su nazočili brojni gosti, gradonačelnici i načelnici susjednih i drugih gradova i općina. Uz već spomenute Dražena Barišića i Damira Mikuljana, uime Grada Samobora na svečanosti je bio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, a uime Grada Svete Nedelje gradonačelnik Dario Zurovec. Zagrebačkog gradonačelnika zastupao je ravnatelj Ustanove za profesionalonu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, profesor Josip Držaić, a među uzvanicima su bila i trojica saborskih zastupnika: Mato Čičak (inače načelnik Općine Rugvica), Alen Prelec (načelnik Općine Brdovec) i dr. Ivan Čelić. Iz Samobora su još stigli načelnik Policijske postaje Željko Stopić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Anica Francetić Kufrin, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija i voditelj stalne službe Suda u Samoboru Darko Župančić.

Svečanost je izvedbom hrvatske himne otvorio KUD Kraluš, a u kasnijem dijelu programa predstavile su se njegova dječja sekcija te tamburaška skupina KUD-a pod vodstvom laureata Zorana Jakunića. Program je vodio Mislav Maroević.

Večeras, u petak, 17. svibnja,od 20 sati i 30 minuta, u Stupniku će za sve Stupnjarke i Stupnjare biti velika fešta, kulturno-umjetnička i zabavna, uz KUD Kraluš i KUD Zrinski iz prijateljskog Brodskog Stupnika. Do kasnih noćnih sati sve će, uz besplatno jelo i piće, zabavljati Tamburaški sastav Rapsodija. Sutra, u subotu, 18. svibnja, od 11 do 16 sati u Stupniku je obiteljski dan u općinskoj dvorani i u parku ispred općinske zgrade sa sportskimm igraonicama i natjecanjima za djecu i roditelje te kazališnom predstavom “Tarzan” u 12 sati, u izvedbi Tvornice lutaka. U nedjelju, 19. svibnja, u 19 sati svečano misno slavlje završetka ovogodišnje proslave Dana općine Stupnik i Župe svetog Ivana Nepomuka predvodit će bjelovarsko-križevački biskup, monsinjor Vjekoslav Huzjak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.