Osposobljavanje hotelskih pekara

15. svibnja 2019.
Komentari isključeni
581 Pregleda

Pučko otvoreno učilište Samobor potpisalo je novi projekt financiran sredstvima Europske unije. Vrijednost projekta je 665 tisuća kuna za razdoblje od 15 mjeseci. Kroz projekt će se izraditi inventivni program osposobljavanja za hotelske pekare te će se tako osposobiti 50 nezaposlenih mladih osoba starosti između 15 i 25 godina. Polaznici će steći opće kompetencije, ali i proaktivan stav te usvojiti profesionalno ponašanje. U sklopu osposobljavanja bit će organizirane radionice koje će voditi poznati stručnjaci koji će u konačnici polaznike i ocijeniti.

Za projekt se Pučko otvoreno učilište Samobor odlučilo ponajprije radi poražavajuće statistike koja pokazuje da godišnje oko 170 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji nakon završetka srednje škole ne zna kamo dalje. Operativnim programom Europske unije “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” osiguran je pristup stjecanju praktičnih vještina koje mladima ujedno služe i kao potpora strukovnom obrazovanju i usklađivanju sa stvarnim potrebama tržišta rada. U Samoboru su smještene tri kuće za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Surađujući s tim kućama uočena je potreba formiranja programa koji će osigurati budućnost štićenicima koji su završili svoje školovanje, navršili osamnaest godina, napustili kuće u kojima su odrasli, ali su zbog manjka adekvatne skrbi roditelja u vrlo lošoj poziciji kod potrage za poslom.

Nakon analize tržišta, uočeno je kako pekarama nedostaje radne snage te je u suradnji sa samoborskom pekarnicom Zemljič, koja nosi i međunarodne oznake kvalitete te predvodi Hrvatsko udruženje pekara vrhunske kvalitete, održan sastanak pekara na kojem je odlučeno kako se mlade treba educirati upravo u smjeru osposobljavanja hotelskih pekara koji sudjeluju u pripremi švedskog stola u malim i srednjim hotelima u Zagrebu i okolici. Kako bi praktična nastava u programu osposobljavanja pojačala zapošljivost ciljane skupine, educirat će se mentori koji u pekarnici poučavaju polaznike u novo kreiranom programu usavršavanja za mentore.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.