I u 2019. godini raste broj turista u Zagrebačkoj županiji

14. svibnja 2019.
Komentari isključeni
573 Pregleda

Nakon rekordne 2018. godine, Zagrebačka županija nastavlja bilježiti rast turističkog prometa i u 2019. godini. U prva četiri mjeseca ove godine Županija bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Od ukupno 43 tisuće turističkih noćenja inozemni gosti su ostvarili 27 tisuća, a bilježi se osjetan porast gostiju iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon čega slijede gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke. Broj dolazaka popeo se na 24 tisuće pri čemu su strani gosti ostvarili 15 i pol tisuća, a domaći 8 i pol tisuća dolazaka. Najposjećeniji gradovi u prva četiri mjeseca bili su Velika Gorica, Samobor, Ivanić-Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

-Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u turizmu Zagrebačke županije poput City breka-a, kulturnog turizma, eno-gastronomije, zdravstvenog turizma, cikloturizma te pustolovnog turizma, razlog su ovakvih pozitivnih rezultata – izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. -Sve više gostiju želi živjeti zdravije, dinamičnije, s puno kretanja, doživjeti nove autentične i tradicionalne doživljaje, osjetiti eno gastronomsku ponudu, provoditi puno više vremena u prirodi, a to i te kako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu – zaključila je Alilović.

Zagrebačka županija i ove će godine financijski podržati različite projekte u turizmu. Tako je upravo u tijeku milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu nepovratnih potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu, kao i milijun i pol kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i slično.

Uskoro se očekuju i raspisivanje natječaja za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna nepovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. Informacije o svim natječajima dostupne su na web stranicama Zagrebačke županije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija lani je zabilježila 123 tisuće turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj noćenja za 33 posto, sa 154 tisuće na 205 tisuća turista.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.