50 godina mature

14. svibnja 2019.
Komentari isključeni
1.597 Pregleda

U subotu, 11. svibnja, ispred bivše Gimnazije Samobor (sada Osnovne škole Samobor), sastala se generacija jednog od dva razreda koji su tamo maturirali 1969. godine u Gimnaziji Samobor.
Bilo nas je u tom 4. b u školskoj godini 1968./69. tek 25 redovitih i 5 izvanrednih, koji su iste godine polagali (u to se vrijeme reklo da su oni hospitirali), znači ukupno 30.
Razrednik nam je bio Stjepan Kizivat (hrvatski), a zahvaljujući njegovom hobiju, svi imamo i podosta fotografija iz tog, jako važnog, vremena sazrijevanja u našem životu. I on je, kao i bivši direktor Gimnazije, njegov prijatelj Pero Sekulić, kao i većina naših profesora pokojni. Živ je još Stjepan Gregurić (zvali smo ga Grga), prof. geografije, kojemu smo mi bili prva generacija (došao nam je u 3. razredu). Živa nam je još i profesorica kemije i biologije Anica Kolić, koja živi u Zagrebu, kao i naš profesor glazbenog, legenda samoborske tamburaške glazbe, Željko Bradić.

Nismo uspjeli u naumu da dođemo do “Imenika” te naše završne godine srednjoškolskog obrazovanja (što su neki s oduševljenjem pozdravili), no iz sadašnje Gimnazije Antuna Gustava Matoša poslali su nam službeni popis. Srećom, nije nam još trebao (možda nam dobro dođe za sljedeću desetljetku) jer nam je trebalo jako malo pa da se vratimo u ona vremena kojih se uvijek rado prisjećamo.

Nakon zajedničke fotografije na istim onim stubama gdje smo se 50 godina ranije slikali posljednjeg dana škole, uvjereni da smo položili ispit zrelosti, druženje smo nastavili uz večeru i sjećanja.
Sretni što smo jedni druge lako prepoznali, razmijenili smo životne priče s onima koje nismo već godinama vidjeli te se poimence, uz sjetu ali i vesele anegdote, sjetili naših čak devetero pokojnih kolegica i kolega.

Ipak, većina nas i dalje živi u Samoboru, Zagrebu ili tu negdje, uglavnom u Hrvatskoj, pa smo razmijenili kontakte i obećali da nećemo čekati godišnjice da češće barem zajednički popijemo kavu.
Bilo nam je lijepo, i onda prije 50 godina, kao i sada kad smo to proslavili. Zahvalni smo Robertu za ove nove fotke.

Diana Koller

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.