Put bijele rode

13. svibnja 2019.
Komentari isključeni
588 Pregleda

Četvrta biciklijada “Put bijele rode” okupila je u subotu, 11. svibnja ljubitelje sporta, prirode i rekreacije, od najmlađih do najstarijih, iz Karlovca, Zagreba, Jastrebarskog, Pisarovine, pa čak i s otoka Ugljana. Stotinjak profesionalaca i amatera uživalo je vozeći od centra Općine Pisarovina kroz netaknute dijelove prirode uz rijeku Kupu sve do zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Duljina staze je bila 12 kilometara, a prije cilja biciklisti su se zaustavili kod crkve svete Marije Magdalene gdje je bio blagoslov bicikala i sudionika.

U biciklijadi je sudjelovala izaslanica župana Zagebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović koja je pozdravila sve nazočne i izrazila zadovoljstvo što je sudjelovala po prvi put na ovoj biciklijadi. Kao i svaki put, sudjelovali su i načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić i zamjenica načelnika Štefica Radinić te predsjednik Općinskog vijeća Tomo Smolković. Za sudionike je pripremljeno kratko predavanje o rodama koje je održao v.d. ravnatelja Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Boris Gerenčević i naglasio da je Donja Kupčina selo s najvećim brojem gnijezda roda u Zagrebačkoj županiji te da se ustanova brine za očuvanje roda, a vlasnicima kuća na kojima se nalaze gnijezda roda pomaže svake godine novčanom naknadom.

Zanimljiva je bila prezentacija Matije Vujanića iz Pisarovine koji je prekrasnim fotografijama i dogodovštinama opisao svoj boravak kao volontera u misijama u Tanzaniji i turistički posjet Zanzibaru te nam približio jedan mali dio Afrike iz koje nam se rode vraćaju svake godine.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Turistička zejdnica općine Pisarovina organizirali su i ovu biciklijadu s ciljem promocije i zaštite prirodnih ljepota Zagrebačke županije. Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša u kakvom svi želimo živjeti. Roda kao simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika povezuje kulturnu i prirodnu baštinu prekrasne Zagrebačke županije. Za sve sudionike je bilo organizirano besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja i izložbe slika s likovne kolonije slikara Zagrebačke županije koja je bila održana prošle godine upravo u muzeju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.