Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

Potraga za hrvatskom baštinom

13. svibnja 2019.
Komentari isključeni
482 Pregleda

Bednja i Lepoglava bile su jučer hodočasničko-izletničke destinacije posjeta Društva Svetog Izidora Seljaka udruge Ekosspirotus. Izlet je organiziran u okviru projekta “Hrvatska kakvu ne poznajete” čiji je cilj vidjeti, doživjeti i osjetiti u srcu kulturnu baštinu Hrvatske, koja je zaštićena bilo na državnoj ili svjetskoj razini.

Skupina od 40-ak članova i prijatelja Društva imala je jedinstvenu priliku doživjeti Bednju, poznatu po autentičnom bednjanskom govoru, koji se nalazi na listi nematerijalne hrvatske kulturne baštine. Riječ je o pozitivnom primjeru zaštite vlastitog narječja u službi očuvanja identiteta, kao zaloga bolje budućnosti.


 
Bednja je pružila gostoprimstvo i u duhovnom smislu, budući da su izletnici-hodočasnici sudjelovali na misnom slavlju u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poveznica Udruge i župne crkve je barokni oltar svetog Izidora Seljaka, koji na žalost nisu vidjeli jer je na restauraciji, ali su duhovno doživjeli povezanost sa svecem kojeg štuju već niz godina.
 
Nakon zajedništva u blagovanju, ručka u šatoru s prigodnim zabavnim programom, put ih je odveo u Lepoglavu, koja u svojim njedrima čuva čudesna blaga prošlosti. Impresionirani su bili umijećem izrade lepoglavske čipke, koje u Lepoglavi bilježi višestoljetnu tradiciju. Čipkarstvo u Lepoglavi prema prepoznatljivom dizajnu, UNESCO je uvrstio u listu svjetske nematerijalne baštine zajedno s čipkom Hvara i Paga. U Ekomuzeju čipke doživjeli su prekrasnu baštinsku priču, a posebno su ih obradovali planovi razvoja muzeja čipke i čipkarstva, koji su od velikog interesa za razvoj lepoglavskog kraja.  


 
Ništa manje zanimljivo nije bilo je vidjeti i lepoglavsku crkvu Svete Marije. Iako u crkvu nisu mogli ući, oduševio ih je sjaj baroknih oltara koje su uspjeli pogledati kroz ulazna vrata crkve. Detalje o freskama Ivana Rangera i oltaru blaženog Alojzija Stepinca te ostale povijesne činjenice i zanimljivosti o značaju Pavlina u Hrvatskoj, Samoborcima je vjerno predočio voditelj puta, vjeroučitelj Radovan Librić.

Renata Razum

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.