Majstorski nastup čembalista Franje Bilića

13. svibnja 2019.
Komentari isključeni
807 Pregleda

U okviru 6. sezone ciklusa klasične glazbe “Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama”, u programu pod nazivom “Barok+”, svetonedeljskoj se publici sinoć predstavio mladi renomirani čembalist Franjo Bilić nastupom u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Kerestincu. Izveo je skladbe Rossija, de Chambonnièresa, Mana, Farnabyja, Bacha i Rameaua. Na majstorskom instrumentu, posebno dopremljenom za ovu prigodu, Franjo Bilić je svirao majstorski.

Za mladoga umjetnika kao što je on, upravo je zapanjujuća razina umjetničke zrelosti kojom je prezentirao djela baroknih majstora, pri čemu je virtuozne segmente pojedinih komada svirao briljantno. Čistoća izraza, tehnička perfekcija i, što je za čembalo osobito zahtjevno, visoka razina dinamičkoga fraziranja unutar glazbene misli u potpunosti su osvojili prisutnu publiku, koja je do posljednjega trenutka koncentrirano pratila njegov nastup. Upute publici mladoga virtuoza na čembalu omogućile su okupljenom auditoriju još kvalitetnije praćenje koncertnog programa. Na koncu je dugotrajni pljesak pokazao koliko je svetonedeljska publika uživala u ovoj predivnoj glazbenoj večeri.

Koncert je priredio Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji uz podršku Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice, Župe Uzvišenja svetoga Križa i Zagrebačke županije.

Robert Palić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.