Najnovije
Sve je spremno za Srakotrk! (20. veljače 2020. 08:45)
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Sveta Nedelja domaćin županijske proslave Dana Europe

10. svibnja 2019.
Komentari isključeni
410 Pregleda

Sveta Nedelja bila je domaćin centralne manifestacije obilježavanja dana Europe u Zagrebačkoj županiji. Dan Europe kao i europski tjedan Zagrebačka županija obilježava već 15. godinu zaredom, a tema obilježavanja bila je energetska obnova.

Tako je u svetonedeljskoj Gradskoj vijećnici održana panel rasprava „Energetska učinkovitost u javnom i privatnom sektoru“.

Panel raspravu otvorili su zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i gradonačelnik Grada Svete Nedelje, a panelisti ove aktualne teme bili su zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi, župan Občine Škofljica (Slovenija) Ivan Jordan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, voditeljica službe za pripremu poziva i provedbu EU projekata javnih zgrada u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Olja Milošević, predstavnik poduzeća Genera Hrvoje Bartovčak, te ispred Hrvatske udruge poslodavaca Zlatko Sahalović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi predstavio je projekt Newlight koji se izvodi u tri faze (prva faza je gotova, dok je druga već u pripremi), a koji se odnosi na zamjenu postojeće javne rasvjete u LED javnu rasvjetu. Zagrebačka županija prva je županija u Republici Hrvatskoj za koju je izrađen master plan javne rasvjete čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu prijavu projekta Newlight za financiranje iz fonda ELENA Europske komisije i Europske investicijske banke. „Uz projekt Newlight važno je istaknuti projekte energetske obnove koji su se proveli ili se provode u Svetoj Nedelji. To su energetska obnova dječjeg vrtića, te energetske obnove naših dviju škola – OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec. Obnove škola provodimo u suradnji sa Zagrebačkom županijom koja je i osnivač istih, a obnove se sufinanciraju sredstvima iz Europske unije preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Također je bitno pohvaliti odličnu suradnju sa svim institucijama na projektima, jer vremenski protek od početka projektiranja projekta do zaključenja ugovora iznosi svega 9 mjeseci “ istaknuo je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Zamjenica župana Nadica Žužak rekla je kako Županija sudjeluje samostalno u provedbi Europskih projekata, ali i podupire projekte čiji su nositelji gradovi i općine. Najznačajniji projekti u ovoj godini su energetske obnove škola ukupne vrijednosti 85 milijuna kuna i domova zdravlja, ukupne vrijednosti 7 milijuna kuna” – rekla je Nadica Žužak.

Nakon panela održan je prigodni zabavni program na Trgu Ante Starčevića koji su obilježili nastupi Dječjeg zbora OŠ Vladimir Deščak, Twirling mažoret kluba Sveta Nedelja i Udruge Balans code. Učenici OŠ Sveta Nedelja održali su prezentaciju svog putovanja u Strasbourg i Europski parlament, dok su učenici 4.-ih razreda OŠ Vladimir Deščak pripremili izložbu radova na temu „Upoznajmo EU“.

Uz zabavni program mogli su se probati i kupiti proizvodi domaćih OPG-ova i udruga, a za sve posjetitelje bilo je osigurana besplatna hrana i piće. Za kraj obilježavanja Dana Europe građani su uživali u koncertu sastava Begini.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.