Najnovije

Zbor “Smješak” proslavio 17. rođendan!

9. svibnja 2019.
Komentari isključeni
872 Pregleda

Dvoranom Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru u utorak je odzvanjala vesela dječja pjesma i zvukovi raznih instrumenata. Dječji zbor Smješak iz Samobora održao je svoj tradicionalni godišnji rođendanski koncert. Slavio se 17. rođendan!

Osnivačica i voditeljica zbora je profesorica Vesna Radinčić, a program rada zbora usmjeren je na razvoj dječjih glazbenih sposobnosti kroz glazbeno opismenjivanje, osvještavanje ritma i intonacije te pripremu djece za daljnje bavljenje glazbom.

Do sada je zbor snimio 3 CD-a, redovno sudjeluje na Hrvatskom dječjem festivalu, gostuje na priredbama ostalih dječjih zborova u okruženju, a redovno se i pojavljuje na priredbama Grada Samobora.
Dvorana je bila premala za sve koji su htjeli čuti vesele pjevačice, pjevače i svirače koji, obzirom na svoju starosnu dob, djeluju u nekoliko sekcija.

Na rođendanskom koncertu predstavila su se sva djeca, od onih najmlađih koji imaju samo 3 godine, do najstarijih, u solističkim ili zborskim izvedbama. Program je bio složen tako da su djeca pokazala sva svoja umijeća, oni najmanji su pjevali, oni srednji su pjevali i svirali blok flaute a 16 odabranih, starijih od 7 godina predstavilo je program od 4 pjesmice s kojima su ovo proljeće sudjelovali na natjecanjima.

Na županijskom natjecanju u Velikoj Gorici u ožujku ove godine zbor je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji i glavnu nagradu tzv. Grand prix festivala kao ukupni pobjednik festivala, dok je na međunarodnom natjecanju zborova Vallis aurea cantat u Požegi, u travnju ove godine, u konkurenciji A1 – klasična glazba, zbor osvojio prvu nagradu u konkurenciji puno brojnijih i starijih zborova, mahom zborova glazbenih škola.

Nakon natjecatelja, program se nastavio kratkim nastupima djece koja su krenula u glazbenu školu, tako da smo čuli zvuke klarineta, klavira, cella, horne i violine.

Svakako treba istaknuti i odličnu klavirsku pratnju. Sve pjevače i instrumentaliste pratio je korepetitor zbora, mladi Samoborac Sven Brajković, student 3. godine muzičke akademije u Zagrebu, smjer klavir, osvajač brojnih nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Program je završio pjesmom „Sretan rođendan“ kako i priliči jednom rođendanskom slavlju,
a na pozornicu je profesorica Vesna Radinčić uz asistenciju angažiranih mama donijela tortu na kojoj su pjevači zajedničkim snagama ugasili svjećice. Kao dodatak, izvedena je „himna“ zbora, pjesmica „Što je to smiješak“, nakon koje je veselo druženje nastavljeno u predvorju dvorane.

Lana Novosel

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.