Obavijest uzgajivačima jabuka i krušaka

9. svibnja 2019.
Komentari isključeni
252 Pregleda

Uzgajivače nasada jabuka i krušaka Poljoprivredna savjetodavna služba upozorava da je od posljednje preporuke (2. svibnja) u Zagrebačkoj županiji palo od 20-ak do 30 i više litara kiše po m² stoga preporučuju zaštitu od najvažnijih uzročnika bolesti u sljedećim danima prije najavljenih oborina protiv čađave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha) u nasadima jabuka.

U zaštiti jabuka i krušaka od krastavosti preporučuje se zaštita i dalje kombinacijom sistemičnog i preventivnog pripravka. Od sistemičnih pripravaka to su: Score 25 SC, Difcore Agro, Indar 5 EW, Difenzone. Ovi pripravci suzbijaju i pepelnicu jabuka (Podosphaera leucotricha). Radi produžetka preventivnog djelovanja tim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja: Delan 700 WG, Delan Pro, Dithane M-45, Dithane DG, Penncozeb 75 DG, Mankozeb M-45, Star 80WP, Chorus 75 WG, Pyrus SC400 ili drugo. Kod odabira pripravaka treba uzimati one koje su se dosad najmanje koristili.

U nasadim jabuka, gdje je izražena pepelnica (Podosphaera leucotricha) preporučuje se koristiti jedan od pripravaka na osnovi strobilurina: Stroby WG, Zato 50 WG, Tercel WG ili kombinirani pripravak Luna expirience.

Feromonskim mamcima bilježi se ulov leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) i minera kružnih mina (Leucoptera malifoliella). Preporučuje se proizvođačima da obave pregled nasada i prema potrebi izvrše tretiranje jednim od insekticida: u stadiju jaja mogu se koristiti insekticidi Runner 250 EC, Insegar 25 WP i Coragen 20 SC (navedeni pripravci registrirani su i za suzbijanje jabučnog savijača), a pri pojavi prvih mina za suzbijanje minera preporučuje se insekticide: Mospilan 20 SG, Calypso SC 480, Laser, Kraft 18 EC ili Vertimec 018EC.

Radi zaštite pčela primjenu insekticida treba obaviti u vrijeme kada pčele ne lete, a prije zaštite obavezno pokositi voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u cvatnji.

Pripravci se koriste isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja treba zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Dunja Prvčić, mag. inž. fitomedicine
[email protected]

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.