Veleposlanica Bugarske posjetila Samobor

8. svibnja 2019.
Komentari isključeni
549 Pregleda

Samobor je danas posjetila Genka Vasileva Georgieva, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj. Srdačno su ju pozdravili i u samoborskoj Gradskoj vijećnici ugostili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje Hrvatske i Bugarske, ali i Samobora i sličnih mu bugarskih gradova. Suradnja će se nastaviti na kulturnoj razini jer već postoji kroz aktivnosti Gradske knjižnice Samobor, ali će se nastojati uspostaviti i na gospodarskom i turističkom području.

Genka Vasileva Georgieva naglasila je kako joj se Samobor jako sviđa te da ga je već posjetila za vrijeme Samoborskog fašnika. Rekla je i da su Samobor i Bugarska povezani kroz djelatnost Stjepana Jurinića koji je na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće punih 35 godina bio generator hrvatsko-bugarskih kulturnih veza i među prvima prevodio bugarsku književnost na hrvatski jezik. Živeći u Bugarskoj obogatio je kulturni život Sofije utemeljivši 1893. prvo hrvatsko društvo Hrvatska zadruga, a Veleposlanstvo Republike Bugarske postavilo je 2002. godine spomen ploču na kući u Milakovićevoj ulici u Samoboru, u kojoj je Jurinić proživio svojih posljednjih 20-ak godina.

Predstavnici Grada Samobora istaknuli su kako vjeruju da će današnji susret produbiti dosadašnju suradnju i otvoriti put za novu jer i Hrvatska i Bugarska su članice Europske unije, pa postoji mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata koji bi se sufinancirali iz Europske unije.
Naglasili su i potrebu jače gospodarske suradnje i razmjene, obzirom na činjenicu da u Samoboru postoje brojna poduzeća i obrti, čiji bi proizvodi ili usluge sigurno bili zanimljivi bugarskom tržištu, na što je veleposlanica odgovorila kako vrlo skoro planira u naš grad dovesti i svoju kolegicu koja je zadužena upravo za trgovinsku i gospodarsku razmjenu sa zemljama u okruženju.

Nakon susreta u Gradskoj vijećnici veleposlanica Bugarske posjetila je Gradsku knjižnicu Samobor gdje je s ravnateljicom Mirjanom Dimnjaković razgovarala i o mogućoj konkretnijoj kulturnoj suradnji.

U Gradskoj knjižnici veleposlanica je ponovno izrazila želju da obje strane prije svega porade na kvalitetnijim prijevodima što se tiče literature općenito radi boljeg razumijevanja, kao i drugim vidovima kulturne suradnje. Obzirom da je pred nama ljetni period, veleposlanica je obećala, za što ima podršku i od naših gradskih čelnika, kako će već od jeseni početi konkretizirati zajedničke projekte i aktivnosti.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.