Privlačnom interpretacijom prirodne i kulturne baštine do novih posjetitelja!

8. svibnja 2019.
Komentari isključeni
544 Pregleda

O tome kako prirodu i baštinu učiniti privlačnim posjetiteljima Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u sklopu Građanskog utorka u Pop Up kinu govorila je inženjerka agronomije Lovorka Jakopec. Prezentirala je što je sve napravljeno u sklopu projekta ENJOYHERITAGE, Inovativni interpretacijski pristupi za održivo korištenje baštine u smjeru održivog turizma za mlade. Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg V-A Slo – Hrv, a okupio je 7 partnera iz Slovenije i Hrvatske: Općinu Slovenska Bistrica kao vodećeg partnera, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode (jedinica Maribor), Institut za turizam Maribor – Pohorje, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Grad Ozalj i Općinu Vrsar.

Zajednički cilj projekta ENJOYHERITAGE je zaštita i promicanje prirodnih i kulturnih resursa, očuvanje naseljenosti ruralnih područja i podizanje svijesti javnosti o održivom prirodnom razvoju. Glavni cilj projekta je razvoj održivog obiteljskog turizma u pograničnom području na temelju privlačne interpretacije prirodne i kulturne baštine.

Park prirode Žumberak poznat je po svojim ljepotama, a krase ga i poučne staze. Jedna takva poučna staza pod nazivom “Gdje voće zri” je u sklopu ovog projekta obnovljena tj. postavljene su nove interpretacijske ploče, a Nalazi se u Loviću Prekriškom. Laganom šetnjom posjetitelji mogu obići deset poučnih točaka na kojima je ispričana priča o tome kako voćnjak nije samo mjesto gdje čovjek uzgaja voće za svoju hranu. Naravno da je to njegova namjena, ali u voćnjaku nalazi svoj dom niz malih životinja. U sklopu projekta polazna točka te staze “stara škola” je uz pomoć grada Ozlja privedena svrsi te je sada tamo Centar za posjetitelje.

U sklopu ovog projekta napravljena je i rekonstrukcija Kneževskog tumula 139. koji se nalazi u Budinjaku i jedan je od najvažnijih predmeta arheološke baštine u Hrvatskoj, a uskoro će ga moći obići i u njegovu unutrašnjost zaviriti posjetitelji.

Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 9. svibnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.