Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovce u Županiji

7. svibnja 2019.
Komentari isključeni
801 Pregleda

Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje će financirati država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7 i pol milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija je osigurala 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima u Županiji. S obzirom na to da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi, i slično.

-Zagrebačka županija osigurat će 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine jer cilj je da roditelji nemaju nikakvih troškova – izjavio je župan Stjepan Kožić i dodao: Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno je sebi zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti samo povećavamo standarde, u prvom redu u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola.

Kožić ističe kako se već 15-ak godina u razvoj obrazovanja kontinuirano ulaže gotovo polovica izvornog proračuna. -Ono što će obilježiti ovu, ali i sljedeću godinu energetska je obnova 7 škola ukupne vrijednosti gotovo 75 milijuna kuna, od čega sredstva Županije iznose 38 milijuna, a ostatak smo uspjeli povući iz EU fondova – naglasio je župan Kožić.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti gradovi nakon što im Zagrebačka županija uplati sredstva.

-Ovo je hvalevrijedan potez Zagrebačke županije koji će omogućiti da sva djeca bez obzira na to bila ona iz bogatijih ili siromašnijih gradova i općina imaju jednake uvjete školovanja – rekao je saborski zastupnik i načelnik općine Rugvica Mato Čičak zaključivši kako se time popravlja kvaliteta života u Zagrebačkoj županiji.

Uime nazočnih ravnatelja obratio se ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca Andrej Peklić koji je rekao: “Sretni smo što imamo županiju koja toliko investira u obrazovanje.”

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.