Prvosvibanjski dan u Gorskom kotaru

2. svibnja 2019.
Komentari isključeni
847 Pregleda

Jučerašnji prvosvibanjski dan, članovi Planinarske bratovštine svetog Bernarda i njihovi prijatelji proveli su u još jednom prelijepom kutku Lijepe Naše, u Gorskom kotaru. U rano jutro stigli su u suncem okupano Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1078 metara. Kako se toga dana slavi spomendan svetog Josipa Radnika, dan su započeli svetom misom u tamošnjoj kapeli Majke Božje Snježne, koju je predvodio samoborski kapelan, vlč. Kristijan Tušek.

Poslije mise krenulo se na osmosatno pješačenje, a cilj je bio Kula, najviši vrh planine Bjelolasice i cijelog Gorskog kotara, na 1534 metra u planinskom masivu Velika Kapela. Put ih je vodio kroz prekrasne šume, preko Matić poljane, planinarskog skloništa Jančarica i Jakob Mihelčić do Kule. Završni dio uspona, otežan zbog snijega, koji je ponegdje bio dubine i do 30 centimetara, nije umanjio ljepotu hoda po vršnom dijelu, s kojeg se pružao veličanstven pogled na okolne planine, skroz do obale i otoka.

Nakon 4 i pol sata hoda, godio je odmor na vrhu uz neizostavno fotografiranje. Povratak je bio kružnom stazom preko Žute poljane, do Begovog Razdolja.

Dan je završen ručkom u tamošnjem restoranu Planinski raj, uz ljubazne domaćine, ukusnu hranu i prekrasnu prirodu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.