Zeleno informiranje građana

30. travnja 2019.
Komentari isključeni
768 Pregleda

Druga od četiri planirane javne tribine u okviru projekta “Informirano za zeleno sutra” na području Svete Nedelje održana je jučer u Društvenom domu u Maloj Gorici. Podsjetimo, Grad Sveta Nedelja je 19. srpnja prošle godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za taj projekt. Njegova provedba traje od 1. lipnja 2018. do 2. veljače 2020. godine, ukupna vrijednost projekta je 574 i pol tisuća kuna, a Europska unija ga iz Kohezijskog fonda sufinancira s 488 tisuća kuna.

Svrha ovih javnih tribina u okviru projekta “Informirano za zeleno sutra” educiranje je i informiranje građana Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik o održivom gospodarenju otpadom.

Uime Grada Svete Nedelje na tribini su bili zamjenik gradonačelnika Davor Nađi i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Roberta Ciglar sa suradnicima, a uime Općine Stupnik zamjenik načelnika Danijel Miholić. Tribinu je otvorio Davor Nađi, a o važnosti projekta “Informirano za zeleno sutra” za sve građane, govorila je Martina Fabijan iz resornog svetonedeljskog upravnog odjela.

-Edukacija i informiranje građana uključuje sprečavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje – navela je moderatorica tribine i stručnjakinja za gospodarenje otpadom, Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG. Tribina u Maloj Gorici posebno je bila posvećena pravilnom odvajanju otpada. Svojim stručnim znanjem pridonijeli su joj Tamara Tarnik, također stručnjakinja za gospodarenje otpadom i Vesna Centa iz tvrtke EKO-FLOR PLUS, koja je pružatelj javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada na području Svete Nedelje i Stupnika. Tamara Tarnik je prezentirala sustav gospodarenja otpadom i odgovorno postupanje s njim, s posebnim naglaskom na odvajanje korisnog otpada, dok je Maja Jerman Vranić iznijela kako to funkcionira u Svetoj Nedelji i Stupniku u cilju izvršenja Plana gospodarenja otpadom.

Građani su tako dobili uvid u teme i ciljeve projekta, a informirani su i o novostima iz područja održivog gospodarenja otpadom, pa su tragom toga, uz komentare, postavili i nekoliko konkretnih pitanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.