U Samoboru okićen majuš!

30. travnja 2019.
Komentari isključeni
450 Pregleda

I ove je godine, uoči 1. svibnja, kod zdenca na Trgu kralja Tomislava okićen majuš. Ovaj stari samoborski običaj kićenja mladog bukovog drveta njegovao se do sredine prošloga stoljeća, a članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor obnovili su ga 2007. godine pa se danas, kao i nekada, u Samoboru kićenjem majuša slavi dolazak svibnja.

Majuš su šarenim trakama okitili članice i članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske zajedno s članicama Udruge Etno fletno koje su zapjevale marijanske pjesme, a pjesničkim stihovima sve okupljene počastila je pjesnikinja Ljubica Šego.

Nekada su se ljudi oko “majuša” okupljali u znak zahvale za dar vode bez koje nema života i zato se majuš kiti pored zdenaca i izvora vode.

Majuš će narednih dana plijeniti pažnju svih koji prođu središnjim samoborskim trgom te će podsjetiti na stari samoborski običaj.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.