Doživjeti stotu – časno, vitalno i britko!

30. travnja 2019.
Komentari isključeni
1.488 Pregleda

Naš sugrađanin Josip Cvetković zakoračio je danas u novo stoljeće svog života. Navršio je 99 godina i ušao u svoju stotu. A da bi to bilo što svečanije pobrinuli su se njegovi najbliži, kćer Irena, unuk Luka i zet Zvonko, ali i svi bliski prijatelji s kojima je najvećim dijelom svog životnog vijeka dijelio sve radosti, ali i tuge svakidašnjeg života.

U prostorijama Gradske četvrti Južno naselje jutros je sve okupilo Društvo Josip Broz Tito čiji je član i Joža Cvetković, a predsjednik Društva Franjo Golenko kratko je pred svima iznio životni put slavljenika istaknuvši da je đačko vrijeme proveo u Samoboru, nastavio se obučavati za krojački zanat i sve vrijeme, kao progresivan čovjek, bio član naprednog radničkog pokreta. Njegove burne mladenačke godine obilježilo je čvrsto i iskreno antifašističko opredjeljnje, pa je za Drugog svjetskog rata bio član Samoborske omladinske antifašističke grupe, tzv. SOAG-a. Nakon rata završio je ekonomiju i gotovo četvrt vijeka bio direktor samoborskog Kristala, tvornice poznate po svojim visokokvalitetnim proizvodima diljem svijeta, cijenjen u staklarskim krugovima, a nakon odlaska iz te branše, sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa do umirovljenja nastavio je raditi na mjestu direktora domaće, Samoborske banke.

Uz primjetnu vitalnost tijela i bistar i britak um Josipu Cvetkoviću čovjek nikad ne bi pripisao tolike godine. Od njih 99, 74 je proveo u braku s Rezikom Kolman, koja je, nažalost, ove godine preminula.

Uz Franju Golenka, rođendanske čestitke Josipu Cvetkoviću uputili su uime Grada Samobora predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i predsjednik gradskog odbora za branitelje Zlatko Demerac, uime samoborskog SDP-a Marinko Džepina, uime Udruge antifašističkih boraca i antifašista našeg grada potpredsjednica udruge Jasna Juračić i uime Sindikata umirovljenika Vlatka Novosel, a među svim čestitarima Josip Cvetković se najsrdačnije pozdravio s ratnom prijeteljicom Ružom Badovinac. Svi su mu zahvalili na učinjenom za Samobor, radništvo, antifašizam i u šali naravno, poželjeli mu bar još 100 godina života, a neki i 150.

-Ja se hoću s vama, časnim i poštenim ljudima, poslikat, da imam to za uspomenu – rekao je na kraju slavljenik Josip Cvetković i pritom dodao: Ovo što sada ovdje doživljavam to je veličanstvena stvar za mene i ponosan sam što mogu s vama podijelit svojih 100 godina života, a i sretan da sam Samoborac i da smo zajedno gradili i radili za naš lijepi Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.