Uskoro i energetska obnova Područne škole Rakov Potok

29. travnja 2019.
Komentari isključeni
2.119 Pregleda

Na konferenciji za medije u Rakovom Potoku danas je najavljen početak energetske obnove Područne škole Rakov Potok, koja se teritorijalno nalazi na području Grada Samobora, a ustrojbom školstva pripada Osnovnoj školi Sveta Nedelja i osnivač joj je Zagrebačka županija. O tome su pred novinarima govorili predstavnici Osnovne škole Sveta Nedelja, Zagrebačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ravnateljica škole Anica Magdalenić, resorni županijski pročelnik Velimir Kokot i direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Anica Magdalenić je istaknula da je škola izgređana prije više od 100 godina, 1913., stara je, trošna i derutna. -Energetska obnova takve zgrade trebala bi pridonijeti tome da se nakon završetka radova više učenika, odnosno njihovih roditelja odluči da im djeca polaze školu bližu njihovim domovima, a ne kao sada kada ih se dosta odlučuje svoju djecu zuputiti u škole u Zagreb, Lučko ili Horvate.

Školu u Rakovom Potoku očekuje temeljita obnova: krovišta, vanjske i unutarnje stolarije, vodovodnih i električnih instalacija i podova. Velimir Kokot je naglasio da je ovo jedan od pet projekata koji je Zagrebačka županija još lani prijavila na natječaj za sufinanciranje energetske obnove javnih zgrada, a iako je svojom vrijednošću najmanji, nije nimalo manje zahtjevan. Investicija je ukupno vrijedna 2 milijuna i 420 tisuća kuna od čega nepovratna sredstva iznose 850 tisuća kuna, a ostatak osigurava Zagrebačka županija. Kokot je nadodao kako vjeruje da će i ove godine država otvoriti Fond za sufinanciranje projekta na regionalnoj i lokalnoj razini ne bi li se taj udio županijskog sufinanciranja prepolovio. -Nakon potpisivanja ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zagrebačka županija raspisat će javnu nabavu kako bi pronašla izvođača radova za obnovu škole u Rakovom Potoku – rekao je pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, Velimir Kokot koji predviđa da bi to trebalo biti riješeno do početka ljeta kada bi obnova morala započeti. Prema procjenama projektanata radovi na školi trajat će 8 mjeseci, pa bi obnova mogla biti završena početkom 2020. godine.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš je rekao kako smatra da se ovdje trebalo uložiti još prije 20-ak godina jer će ušteda koja će biti ostvarena energetskom obnovom škole u Rakovom Potoku iznositi 82 i pol posto što samo ukazuje na činjenicu u kakvom je stanju taj objekt. Obično su te uštede 50-60 posto. Ponoš je još dodao da upravo energetske obnove poput ove pokazuju pravi smisao javnih poziva za javno zgradarstvo.

Zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika i kandidat HNS-a za predstojeće europarlamentarne izbore, Davor Nađi, rekao je da će ova energetska obnova znatno podići kvalitetu boravka djece i učitelja u ovoj školi. Naglasio je kako je to samo jedan od primjera zašto je Europska unija dobra i koji su sve benefiti toga što smo u njoj te kako europarlamentarci i u budućnosti mogu raditi na dobrobit svog kraja. Nađi je podsjetio i na druge dvije energetske obnove školskih zgrada koje potpadaju pod svetonedeljsku osnovnu školu, matične u Svetoj Nedelji i područne u Kerestincu.

Školu u Rakovom Potoku trenutno polaze 23 učenika prvog, drugog i četvrtog razreda s kojima, u pravoj obiteljskoj atmosferi, rade učiteljice Petra Herceg i Ivana-Amalija Bratelj. -Škola je u svojoj prošlosti često mijenjala gospodara – rekla je još Anica Magdalenić – pa je bila i područna škola Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, a kao njezin vlasnik, sve do prije dvije godine, bio je upisan Narodni odbor Kotara Horvati. Dugotrajnim pravnim postupkom, koji je trajao godinama, škola je sada upisana kao vlasništvo Osnovne škole Sveta Nedelja. Grad Samobor je prije nekoliko godina zatražio povrat te škole u okrilje svetomartinske, ali baš zbog nesređenih imovinsko-pravnih pitanja, od toga je odustao. -Šteta bi bila, ponajprije za Rakov Potok, kao veliko mjesto, da se ta škola ugasi, bez obzira na to tko bi bio njezin vlasnik u budućnosti – smatra Anica Magdalenić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.