Jurjevski krijes zagrijao Samoborce

28. travnja 2019.
Komentari isključeni
496 Pregleda

Stari samoborski običaj paljenja Jurjevskog krijesa, osmu godinu uzastopce, sinoć su na livadi Vugrinščak, oživjeli Turistička zajednica grada Samobora, Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor i Gradska četvrt Gornji kraj – Hamor, uz pokroviteljstvo Grada Samobora. Na sreću organizatora nije se obistinila ona stara izreka da se po jutru dan poznaje jer se poslijepodne posve razvedrilo, pa ni mokra trava i nešto blata nisu bili prepreka dobrom društvu da se s dekicama i stolčekima uputi na Vugrinščak.

Prigodni program počeo je u 18 sati, a krijes su sat i pol kasnije svojim vatrenim strelicama i uz malu pomoć vatrogasaca zapalili streličari Streličarskog kluba Samobor. Podno starog samoborskog grada ove se godine okupilo 600-tinjak što domaćih ljudi, a što gostiju našeg grada. U sklopu programa posjetitelje su zabavljali DJ Marko Đurđević, žonglerska udruga Cirkultura i bubnjari udaraljkaškog sastava Intubeats. Uz bubnjanje i pucketanje vatre, na žaru krijesa peklo se na kraju i meso i dobro grijalo u prohladnoj proljetnoj večeri i noći.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.