Prvi dan Festivala samoborske češnofke, desetog u nizu, iznjedrio je Mjesni odbor Kladje kao pobjednika natjecanja priređenog i ovaj put u Klešćićevoj ulici. Prema prosudbi ocjenjivača, osvojili su najviše bodova, 276, samo bod više od drugoplasiranog Cerja, što govori o velikoj izjednačenosti ekipa, ali i dobroj uigranosti i iskustvu glavnih kuhara i njihovih pomagača stečenom svih proteklih godina. Treće mjesto, s 270 bodova, zaslužila je ekipa gradskih četvrti Južno naselje i Giznik-Anindol.
Češnofke je danas, u subotu, 27. travnja, uz kišu i povremene pljuskove, pripremalo i građanima na kušanje nudilo 14 mjesnih odbora i gradskih četvrti te Udruga branitelja 151. Samoborske brigade i HVIDRA Samobora i Svete Nedjelje. Sutra, u nedjelju, 28. travnja, između 9 i 15 sati, to će još učiniti 10 kuharskih ekipa samoborske mjesne samouprave, a uz njih i profesionalni proizvođači samoborske češnofke okupljeni u Udruzi Samoborska češnofka. To su Igomat, Dr. Škobić, Otočanka, Moja Tvrtka-mesnice As, Mesnice Noršić i Mesnice Koprivnjak.
Ocjenjivanje je danas bilo povjereno Tomislavu Skendroviću iz Veterinarske stanice Samobor, Igoru Runtasu iz IGO MAT-a i Krunoslavu Zniki iz Grada Samobora.
-Važno je znati da komisija ne ocjenjuje samo češnofku, njezinu tehničku pripremu, pridržavanje pravilnika, vanjski izgled i okus u kojemu se ne smiju osjetiti strani začini poput muškatnih oraščića i tome slično, već i opći dojam u koji još ulaze broj ljudi uključenih u pripremu, serviranje stola, uređenost kućice, prezentacija, higijena ljudi i tako dalje – istaknuo je Igor Runtas.
-Kvaliteta češnofki svake je godine sve bolja iako se ove godine manifestacija održava malo kasnije, kad su temperature već visoke – kaže Krunoslav Znika i potvrđuje da bodovi skupljeni prema razredima u konačnici odlučuju pobjednika. Na ukupno skupljene bodove dodaju se i minus bodovi za stvari koje treba doraditi, a nakon toga se odvaja pet najbolje plasiranih ekipa i konačnom zbrajanjem bodova dolazi se do krajnjeg poretka.
Cilj ove manifestacije predstavljanje je i njegovanje tradicijskog načina proizvodnje autohtone samoborske češnofke, brendiranje proizvoda te poticanje potrošača na potrošnju i uživanje u tradicionalnim proizvodima samoborskog kraja.
Organizator Fetivala je Grad Samobor, a tehnički koordinator Poduzetnički centar Samobor. Suorganizatori su Turistička zajednica i Komunalac.