Djelatnici Hitne pokazali kako pomoći osobi koja ima epileptički napad!

26. travnja 2019.
Komentari isključeni
942 Pregleda

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije na središnjem samoborskom trgu održali su pokaznu vježbu zbrinjavanja pacijenta koji ima epileptički napad. Povod za ovu akciju je Nacionalni dan hitne medicinske službe koji se obilježava u svim gradovima Zagrebačke županije pa tako i u Samoboru.

Kako je naglasio prilikom demostracije liječnik Tonko Čolić, u slučaju da se zateknete u sličnoj situaciji važno je ne paničariti, mjeriti vrijeme napadaja, spriječiti daljnje ozljede osobe koja ima napad na način da joj se stavi pod glavu neki mekani predmet, postaviti je u bočni položaj, ne stavljati predmete među zube, ne prekidati napadaj sputavanjem grčeva tijela te zvati hitnu pomoć i ostati uz osobu dok ne dođu liječnici.

U današnjoj demonstraciji sudjelovali su dr. Tonko Čolić, medicinski tehničari Mihael Ivanišević, Mihael Slaček i Antonio Šincek te vozač Hitne medicinske pomoći Tomislav Perković.

Zavod za Hitnu medicinu Zagrebačke županije izdao je i edukativni letak s uputama kako pomoći osobi koja ima epileptički napad, a koji se može preuzeti u domovima zdravlja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.