Građevine od prirodnih materijala štite ljude i okoliš

25. travnja 2019.
Komentari isključeni
705 Pregleda

U sklopu “Građanskog utorka” posvećenog obilježavanju Dana planeta Zemlje u utorak, 23. travnja, u Pop up kinu gostovao je Matko Šišak iz ZMAG-a. Održao je zanimljivo predavanje o održivom ili prirodnom graditeljstvu. Globalni je to ekološki trend koji korištenjem niskoprocesuiranih prirodnih materijala spaja tradicijske graditeljske vještine i tehnike sa energetskom učinkovitošću i potrebama suvremenog čovjeka. Materijali za građevine koji se najčešće koriste su slama, zemlja, konoplja, drvo, kamen, vuna i trska. Stilski gledano izvode se najrazličitiji zamislivi tipovi građevina, od najmodernijih solarnih pasivnih i aktivnih zgrada do hobit kuća.

“Prvu kuću od tvrdo baliraane slame udruga ZMAG izgradila je 2005. godine, a do danas ih je izgrađeno stotinjak. Najveći izazov kod ovakve gradnje je tehnologija i vještina gradnje, jer to je nepoznato, iako se na internetu mogu naći brojna rješenja. Nedostaje i majstora pa udruga ZMAG već godinama promovira edukaciju i drugima prenosimo sve ono što samo sami naučili, a pokrenuli smo i Akademiju prirodnog graditeljstva tijekom koje polaznici uče sve o takvoj gradnji, od čitanja nacrta do završnih radova, kompletnu tehnologiju koju smo savladali kroz godine rada i voljni smo to dijeliti s drugima kako bi ta cijela priča zaživjela ” – kaže Matko Šišak.

Građevine od prirodnih materijala štite ljude i okoliš, a o svemu tome svjedoči Reciklirano imanje Vukomerić koje je i edukacijski centar.

Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 25. travnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.