Najnovije

Voda iz lokalnih vodovoda nije za piće!

24. travnja 2019.
Komentari isključeni
843 Pregleda

Zagrebačka županija putem svoje web stranice obaviještava mještane naselja Braslovje, Mali Lipovec i Veliki Lipovec te naselja Kostanjevec Podrvški, a koji koriste lokalni vodovod Braslovje, Mali i Veliki Lipovec, te lokalni vodovod Kostanjevec da voda iz istih nije ispravna za korištenje.

Dana 15.04.2019. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju iz lokalnog vodovoda Braslovje u naselju Braslovje (Braslovje 34 i Braslovje 82), iz lokalnog vodovoda Mali Lipovec u naselju Mali Lipovec (Mali Lipovec 45) te u lokalnom vodovodu Veliki Lipovec u naselju Veliki Lipovec (Veliki Lipovec 9) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju.

Dana 16.04.2019. uzet je uzorak vode za ljudsku potrošnju iz lokalnog vodovoda Kostanjevec u naselju Kostanjevec Podvrški (Kostanjevec Podvrški 8) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorci prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja NISU SUKLADNI Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama – poručuju iz Zagrebačke županije.

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec kaže kako je ovakva situacija s vodom iz lokalnih vodovoda uobičajena te da njena kvaliteta varira na dnevnoj bazi, pa nema razloga za paniku već se treba pridržavati danih uputa. Također ističe kako voda iz lokalnih vodovoda nije tretirana kao voda iz javnog vodovoda i toga treba biti svjestan svatko tko tu vodu koristi.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.