Od šunda prema umjetnosti preko svijeta stripa

24. travnja 2019.
Komentari isključeni
694 Pregleda

Noć knjige obilježena je u utorak, 23. travnja u Gradskoj knjižnici Samobor. U skladu s ovogodišnjom temom okupljeni su vrhunski strip crtači, prvo na Odjelu za djecu i mlade pa potom na Odjelu za odrasle, pa se podružiti moglo sa strip majstorima: Štefom Bartolić, Goranom Sudžuka i Darkom Macanom.
Za početak, naš sugrađanin Štef Bartolić odradio je radionicu stvaranja stripa s mladim članovima knjižnice da bi se potom sa svojim kolegama posvetio odraslijima na malom noćnom razgovoru s Draženkom Robotić.
Između ostalog, moglo se čuti koji su to bili prvi junaci koji su naše strip majstore privukli u uvukli u devetu umjetnost pa se tako spomenulo Zagora, Bleka, Kapetana Mikija i ostale junake koji su čitavoj jednoj generaciji bili polazišna točka za otkrivanje stripa, ali i književnosti, filma te umjetnosti općenito. Naime, kako je pojasnio Bartolić, brzo je shvatio da strip, bez obzira koliko dobro bio nacrtan, bez kvalitetnog scenarija ne znači puno.

Sa svojim samoborskim kolegom složio se Goran Sudžuka jer je njegov stripovski put, koji ga je odveo u međunarodne vode pa je radio na serijalima kao što su Hellblazer, Wolverine i Wonder Woman, počeo na sličan način – strip junacima iz tzv. “šund štampe” da bi potom počeo otkrivati autore kao one koji su bitniji od junaka.
Darko Macan sebe je pak našao u pisanju, između ostalog i za strip pa iza sebe također ima niz domaćih i međunarodnih suradnji na projektima kao što su Grendel, Tarzan ili Star Wars, a surađivao je i sa Bartolićem te Sudžukom. No, njegov stripovski put obilježen je neizbježnim Alan Fordom čiji se svijet glupih i pokvarenih gubitnika ponekad znao preliti i u njegove stripove.
Kao autor dugogodišnjih serijala poput Komarca ili Gluhe laste, Bartolić je pak jedan od onih koji može jasno prosuditi koliko strip može biti bitan u usmjeravanju djece prema čitanju i općenito otkrivanju umjetnosti, bez obzira što je strip u tom smislu podcijenjen već generacijama. Prema Bartolićevom mišljenju, strip je idealan prvi korak prema otkrivanju umjetnosti.

Od Garfielda ili Snoopyja odnosno Peanutsa, preko Zagora, Komandant Marka te Marvelovih ili DC superjunaka, prije ili kasnije doći će se do nečega što ima veću umjetničku vrijednost kao što su Maus, Persepolis ili Sandman serijal, a potom i u svijet književnosti, filma, slikarstva, dalo bi se zaključiti nakon ove Noći knjige koju su svojim nastupom upotpunili i mladi saksofonisti svojim izvedbama prepoznatljivih tema iz animiranih i inih filmova.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.