Slavimo Jurjevo!

23. travnja 2019.
Komentari isključeni
887 Pregleda

Danas je Jurjevo, svetkovina u čast kršćanskom svecu i jednom od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju i kao svog sveca zaštitnika. Kod Hrvata svetom Jurju često se daje pridjev zeleni o čemu govori i hrvatska narodna pjesma “Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni” te mnogobrojni jurjevski običaji vezani su uz zelenilo i plodnost, osobito na sjeverozapadu Hrvatske. Tradicija slavljenja Jurjeva posebno je raširena u Turopolju.

U Samoboru će danas u 17 sati u kapelici Svetoga Jurja na Anidolu biti služena sveta misa, a u subotu navečer na Vugrinščaku zapaljen još jedan Jurjevski krijes.

Stari samoborski običaj paljenja Jurjevskog krijesa, osmu godinu uzastopce, na livadi podno Starog grada, oživjet će Turistička zajednica grada Samobora, Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor i Gradska četvrt Gornji kraj – Hamor, uz pokroviteljstvo Grada Samobora. Uz paljenje krijesa i prigodni program, koji počinje u 18 sati, nastupit će i žonglerska udruga Cirkultura.

Manifestacija je nastala na inicijativu predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor Damira Domina s ciljem oživljavanja ove lijepe tradicije samoborskog kraja, a od početnog je druženja uz vatru prerasla u manifestaciju koja privlači sve veći broj posjetitelja. U narodu se Jurjevo još smatralo pravim početkom proljeća i gospodarske godine, odnosno pobjedom svjetla nad tamom, pa su se večer uoči Jurjeva ljudi tradicionalno okupljali, blagovali, plesali i pjevali, nosili zelene grančice i palili krijes.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.