Najnovije
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Sveta Nedelja na izložbi hrvatskih inovacija u Strasbourgu

19. travnja 2019.
Komentari isključeni
745 Pregleda

Ovoga tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavljena je izložba “Hrvatske inovacije – vizionari koji su oblikovali Europu” u organizaciji našeg zastupnika Davora Škrleca, koji je inače nastanjen u nama susjednoj Svetoj Nedelji. Europskoj javnosti prikazane su najznačajnije povijesne inovacije Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke i drugih, a izložene su i suvremene inovacije naših inovatora i kompanija poput Rimac Automobila, Greyp Bikes, Končar, ALTPRO i brojnih drugih koji svojim domišljatim rješenjima pozitivno utječu na razvoj društva.

Osim Rimac Automobila, čijih predstavnika nije bilo na otvorenju izložbe, iz svetonedeljskog kraja nazočna je bila i tvrtka Incite Code koja proizvodi ekološke štapiće za uši od papira u kartonskoj kutiji s “easy open” kartonskim poklopcem.

Predstavio se i Grad Sveta Nedelja na čelu s gradonačelnikom Dariom Zurovcem kao Smart City i sredina pogodna za razvoj poduzetništva i inovacija. -Ova priznanja dodatni su nam motiv da naš posao obavljamo s još većim entuzijazmom, zbog čega sam siguran da ćemo status grada koji promiče inovacije i poduzetništvo zadržati i u budućnosti. Sretan sam što smo postali pokazni primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli pozitivni gospodarski efekti – istaknuo je svetonedeljski gradonačelnik.

-Svrha ove izložbe je podizanje svijesti europske javnosti o inovacijama hrvatskih inovatora koje su pridonijele razvoju europskog društva, kulture i znanosti, a s čijim podrijetlom ljudi nisu u dovoljnoj mjeri upoznati. Tehnološke inovacije doprinose napretku čovječanstva, a zbog povezanosti s gospodarstvom potiču pozitivne promjene u društvu i primjenu načela kružne ekonomije. Tako primjerice, ova izložba pokazuje da i u Hrvatskoj postoje inovatori koji nude ekološki prihvatljiva rješenja poput zaštite od buke i poplava, pročišćavanja zraka, alternative jednokratnoj plastici i smanjenju emisija CO2. Svakako je potrebno istaknuti i naše mlade inovatore koji su smislili sjajna rješenja poput pametne narukvice za punjenje mobilnih uređaja i aplikacije za pametno gospodarenje otpadom – rekao je na otvorenju izložbe Davor Škrlec.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala, koja je rekla da su hrvatski inovatori predvodnici u izumima u prometu, a to je sektor u kojem trebamo različite vrste inovacija. Kao posebno zanimljiv primjer navela je papirnate štapiće za uši koje su osmislili Jasna Gajinov i Nenad, Filip i Luka Grgec. -Potrebne su nam nove tehnologije i nove, velike i male inovacije, ali i drugačija organizacija društva kako bi se građanima Europske unije olakšao život. Resursi su nam limitirani i već smo blizu iskorištavanju zadnjih zaliha, pa okretanje kružnoj ekonomiji i održivom razvoju postaje nužnost – rekla je Hautala. Nije zaboravila istaknuti ni primjer Grada Svete Nedelje na promicanju inovacija i razvoju poduzetništva u smislu raznih olakšica koje im gradska uprava osigurava.

Otvorenje izložbe popratili su i neki od naših zastupnika u Europskom parlamentu, Marijana Petir, Biljana Borzan i Ivana Maletić.

Neposredno nakon otvorenja, u Europskom parlamentu organizirana je i tematska rasprava o izazovima s kojima se inovatori suočavaju pri razvoju inovacija, pronalasku financiranja i plasmanu proizvoda na europsko tržište. Raspravu su otvorili Davor Škrlec i Dario Zurovec, a potom su o svojim inovacijama govorili profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Bojan Jerbić te pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u Kliničkoj bolnici Dubrava Darko Chudy osvrnuvši se na Robotsku neuronavigaciju. Zatim je o betonskim barijerama za zaštitu od buke s recikliranom gumom govorio Ivo Haladin iz tvrtke Ruconbar, Josipa Majić predstavila je Teddyja – pametnu igračku, a Siniša Brođanac Moto SOS Locator – uređaj za detekciju i dojavu pada motocikala i lokacije vozača.

Njihova izlaganja aktivno su, postavljajući im pitanja, pratili i svetonedeljski osnovci, u pratnji profesorica Diane Blažić i Mirjane Komočar Ljubić, kojima je drugu godinu uzastopno pružena prilika da posjete Europski parlament u Strasbourgu.

-S obzirom na razvoj modernih tehnologija i ubrzanu globalizaciju, inovatori su danas suočeni sa sve većom konkurencijom i pritiskom da proizvod čim prije plasiraju na tržište zbog čega nestaju granice između razvoja inovacija i poduzetništva. Potrebno je identificirati prepreke koje koče razvoj inovacija u Hrvatskoj i prepoznati prilike koje našim inovatorima otvaraju javne politike EU-a. Europska unija je prepoznala važnost poticanja inovacija, tako da je za novo programsko razdoblje 2021.-2027. dogovoreno povećanje financijskih sredstava za Obzor Europa koji je ključni program EU-a za razvoj inovacija. Prema podacima iz 2017. godine Hrvatska izdvaja 0,86 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, što je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 2,06 posto BDP-a. Da bi Hrvatska bila barem na razini prosjeka Europske unije, potrebna su veća izdvajanja za znanost, istraživanje i razvoj kako bi se stvorila zdrava klima za razvoj inovacija i spriječio daljnji odljev mozgova – zaključio je europarlamentarac iz Hrvatske Davor Škrlec.

Razgovor s hrvatskim zastupnikom u EU parlamentu Davorom Škrlecom i gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem, koji su inovatorima i novinarima omogućili ovaj posjet, emitirali smo izravno iz Strasbourga u utorak, 16. travnja u 13 sati i 15 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.