Noćna meditacija o otajstvu Kristova križa

19. travnja 2019.
Komentari isključeni
793 Pregleda

Peti korizmeni noćni hod za križem samoborskom župom održan je noćas, s Velikog četvrtka na Veliki petak uz sudjelovanje velikog broja vjernika i hodočasnika, a posebno mladih. Započeo je u franjevačkoj crkvi u Samoboru gdje je sve hodočasnike ispratio gvardijan samoborskog franjevačkog samostana, fra Nikola Vukoja. Na prvoj postaji, u kapelici Svete Ane, dočekao ih je samoborski župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan. Ukupno su obišli 14 crkvi i kapela te križeva, na trasi dugačkoj 14 kilometara, uz osmosatni hod i stanke za molitvu, sabranost i meditaciju o otajstvu Kristova križa.

Ovogodišnji nositelj križa bio je Krunoslav Znika iz Bratovštine svete Helene. Pomoćnik mu je bio sin Petar Znika, a nosioci kandalabera Neno Gunčić, Milan Fresl, Matej Levanić Kutni, Josip Poljak, Ivan Missoni i Mateo Brzica. Pratili su ih bratimi bratovština svete Helene i svetog Jakova apostola te muževi Zajednice Žive krunice. Procesijom je ravnao Miro Poljak, član Bratovštine svete Helene. Noćni križni put završio je u samoborskoj župnoj crkvi gdje je hodočasnicima na sudjelovanju zahvalio kapelan, velečasni Kristijan Tušek, koji je cijelu noć s njima i prohodao ovaj polako već tradicionalni križni put.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.