Dan planeta Zemlja u Samoboru se obilježava nizom događanja!

18. travnja 2019.
Komentari isključeni
940 Pregleda

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, koji ove godine pada na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, Pučko otvoreno učilište pripremilo je niz programa. Tako je i ovotjedni Građanski utorak u POP Up kinu bio posvećen zaštiti okoliša. O rezultatima provedenog projekta koji daje jasnu informaciju o pristupu informacijama o stanju zaštite okoliša u Hrvatskoj u protekloj godini govorila je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

Projekt se bavio time kakvo je u Hrvatskoj stanje s pravom na pristup okolišnim informacijama. Projekt je bio namijenjen građanima, nevladinim organizacijama, različitim inicijativama i ostalim korisnicama u smislu da smo istraživali koje informacije traže, u kojoj mjeri ih traže, odgovara li im se na vrijeme i slično. Drugi dio istraživanja bio je namjenjujem različitim institucijama, gradovima, županijama i drugim pružateljima informacija koji posjeduju okolišne informacije i dužni su ih dati korisnicima” – pojasnila je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije te naglasila kako su rezultati istraživanja pokazali da građani nedovoljno koriste svoje pravo pristupa okolišnim informacijama.

“Građani mogu pitati o kvaliteti zraka, o ispuštanju kemikalija štetnim za okoliš, o gradnji, o gospodarenju otpadom i slično. Postoji i registar o okolišnim informacijama, no građani ih ne koriste i to često zbog neznanja da to postoji i da su im te informacije dostupne, a upitna je i kvaliteta određenih podataka. Svijetli primjeri su gradovi Prelog, Čakovec, Krk i Novi Vinodolski koji su odlučili da žele imati jako dobar sustav gospodarenja otpada, pa su uložili trud u edukaciju građana te stvorili uvjete da građani mogu odvajati otpad i pridržavati se propisa” – kaže Željka Leljak Gracin.

Zanimali vas ova tema poslušajte emisiju Kap znanja, u četvrtak, 18. travnja, od 16 sati u kojoj gostuje Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

I idući Građanski utorak u Pop up kinu, u utorak, 23. travnja, od 19 sati, Pučko otvreno učilište posvetilo je zaštiti okoliša. Tako će tema biti Organsko graditeljstvo, o čemu će govoriti Matko Šišak, ZMAG. Na predavanju ćete moći ćete saznati sve o održivom ili prirodnom graditeljstvu, a održana će biti i projekcija dokumentarnog filma Garbage warrior. Prije predavanja građanima će se dijeliti sadnice. Ulaz na predavanje je slobodan.

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, u predvorju samoborskog kina u četvrtak 25. travnja, u 19:30 sati bit će otvorena izložba speleologa “Istraživači hrvatskog podzemlja”.

U petak, 3. svibnja, od 17 sati u maloj dvorani Galerije Prica održat će se besplatna radionica za djecu “Istraživači hrvatskog podzemlja”.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.