Građani Stupnika i Svete Nedelje informirani o održivom gospodarenju otpadom

16. travnja 2019.
Komentari isključeni
560 Pregleda

Prva od četiri planirane javne tribine u okviru projekta “Informirano za zeleno sutra“ održana je u ponedjeljak, 15. travnja u dvorani stupničke Općinske zgrade.
Riječ je o aktivnosti temeljem ugovora kojeg je Grad Sveta Nedelja 19. srpnja 2018. godine sklopio s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Razdoblje provedbe projekta “Informirano za zeleno sutra” je od 1. lipnja 2018. godine do 02. veljače 2020. godine, ukupna vrijednost projekta iznosi 574.414,78 kuna, a iznos koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda iznosi 488.252,50 kuna.
Svrha javnih tribina u okviru EU sufinanciranog projekta “Informirano za zeleno sutra“ je educiranje i informiranje građana Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik o održivom gospodarenju otpadom.
Događaj je otvorio načelnik Općine Stupnik Bruno Perković, a skupu se obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Sveta Nedelja Davor Nađi. Više informacija o projektu “Informirano za zeleno sutra” i o važnosti projekta za građane Svete Nedelje i Stupnika, prezentirala je Martina Fabijan iz Upravnog odjel za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Sveta Nedelja.
Kako je navela moderatorica tribine i stručnjak za gospodarenje otpadom, gospođa Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG d.o.o., edukacija i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom u okviru projekta uključuje teme: sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba predmeta, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje,
Javnim su tribinama svojim stručnim znanjem pridonijeli Tamara Tarnik iz Visoke škole za sigurnost iz Zagreba te Vesna Centa iz poduzeća EKO-FLOR PLUS d.o.o., pružatelja javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Svete Nedelje i Stupnika. Tarnik je prezentirala sustav gospodarenja otpadom i odgovorno postupanje s otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada.
Prisutni su građani ovim događajem dobili uvid u teme i ciljeve projekta, te su informirani o novostima iz područja održivog gospodarenja otpadom, a nakon prezentacije, u dvorani Općinske zgrade, razvila se i kratka diskusija na kojoj su građani postavljali dodatna pitanja i davali svoje komentare.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.