Neuništiva Samoborska salamijada na putu očuvanja tradicije

14. travnja 2019.
Komentari isključeni
2.330 Pregleda

Završila je još jedna Samoborska salamijada, već 32. po redu i jedna od rekordnih, s više od 200 zaprimljenih uzoraka salama na ocjenjivanje. Zaslužene nagrade proizvođačima podijeljene su sinoć na zabavnoj manifestaciji održanoj u Sportskoj dvorani Samobor.

Veliku zlatnu šajbu među domaćim proizvođačima osvojio je Samoborac Krešimir Belak. U konkurenciji 83 salame, 20 ih je nagrađeno zlatnom šajbom, 44 srebrnom, a 19 brončanom. U najcjenjenijoj kategoriji tzv. DUS-ovaca, odnosno domaćih uzgajivača svinja, titulu najboljeg, s velikom zlatnom šajbom, zaslužio je OPG-ovac Vedran Šinko iz Hrebina. Dodijeljene su i po dvije zlatne i brončane te sedam srebrnih šajbi. U međunarodnoj konkurenciji velika zlatna šajba pripala je Bojanu Zagorcu iz Sevnice, a u toj kategoriji još 12 proizvođača osvojilo je zlatne i 29 srebrne šajbe. Na posljetku, posebna kategorija, u koju spadaju svi oni čiji proizvodi malo odudaraju od recepture samoborske salame, velikom zlatnom šajbom nagrađen je Leonard Oslaković iz Samobora, 10 je proizvođača primilo zlatne, 32 srebrne, a 4 brončane šajbe.

Iako zimsko vrijeme ove sezone baš i nije bilo sklono proizvodnji salama, hobisti su pokazali koliko su dobro svladali ovu vještinu, pa ni jedan od uzoraka nije bio diskvalificiran, a ocjenjivalo ih je 14 međunarodnih sudaca predvođenih predsjednikom žirija i jednim od pokretača ove manifestacije Milinkom Perkovićem.

Krešimir Belak nam je rekao da je cijela obitelj uz njega, da salame rade po domaćem receptu, da su proteklih godina dosta “kemijali”, ali u zadnjih desetak su se isprofilirali, došli do savršenog recepta, pa su uz domaće začine, sušenje bez komora i bez aditiva, svake godine sve uspješniji.

Iza Vedrana Šinka također stoji obitelj, pa kaže da su tata i on odlučili ove godine uzeti najkvalitetnije meso od malo mlađih svinja, a dali su si i malo više truda oko preciznosti u omjerima začina i debljine salame, a malo smo promijenili i način dimljenja. -Svake godine dolazimo na ovakva natjecanja pa nam ljudi daju savjete što je bolje, probali smo sve što smo mogli i evo, ove godine pokazalo se da smo uspjeli – zaključio je Šinko.

I ovogodišnju priredbu, u prepunoj dvorani pohodili su brojni ljubitelji finih mesnih prerađevina i mnogi uzvanici. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je ujedno i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice Samoborske salamijade, ali i jedan od natjecatelja koji je i ove godine domogao zlatne šajbe. Predložio je organizatoru da se razmisli o dodjeli platinastih medalja za one koji, poput njega, već peti put osvajaju takvo priznanje.

Uz domaćina, predsjednika udruge Zlatna šajba, koja je organizator manifestacije, doktora Dubravka Viduča, sudomaćin skupa bio je i samoborski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, u čijoj su pratnji bili i neki od kandidata Amsterdamske koalicije za predstojeće euro izbore.

Dubravko Viduč je s posebnim ponosom istaknuo da je na tragu Samoborske salamijade proteklih tjedana osnovan Europski savez salamara i kobasara ESSIK, koji će djelovati na platformi zajedničkih ciljeva i projekata svih članica iz država u okruženju. Krešo Beljak je, pak, zahvalio svima onima koji neumornim radom i žrtvovanjem organiziraju iz godine u godinu sve veću i ljepšu manifestaciju po kojoj je Samobor već nadaleko poznat.

Uime župana Zagrebačke županije nazočan je bio pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković, a i županov zamjenik Hrvoje Frankić. Od ostalih gostiju izdvajamo europarlamentarca Davora Ivu Stiera, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka, istarskog župana Valtera Flegu, zamjenike samoborskog gradonačelnika Sanju Horvat Iveković i Željka Staneca, zamjenika svetonedeljskog gradonačelnika Davora Nađija, županijske i gradske vijećnike i gradske pročelnike te velik broj drugih gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Svi okupljeni i ovaj put su uživali u bogatoj gastro ponudi Restorana Mirna, Street Fooda Samobor, Cateringa Franje, Gostilne Kunst, Bistroa Kod Damira i restorana Pri staroj vuri te specijalitetima SKUD-a Jednota iz Šida i po prvi put na Salamijadi, izvrsnim domaćim slasticama Udruge Etno fletno. Za glazbeni ugođaj cijelu se večer brinuo sastav Exit, a voditeljski posao odradio je Mislav Maroević.

Organizator 32. Samoborske salamijade bila je udruga Zlatna šajba, a uz predsjednicu države, podrovitelji Grad Samobor, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Dodajmo ovome da su uzorci svih nagrađenih salama, danas pod velikim šatorom na Trgu kralja Tomislava, a u sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma, bili ponuđeni na kušanje, uz vinsku kapljicu za koju su se pobrinuli samoborski vinari i vinogradari.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.