Najnovije

Uoči Cvjetnice u Samoboru otvorena izložba unikatnih pisanica!

13. travnja 2019.
Komentari isključeni
854 Pregleda

Dan uoči Cvjetnice, u subotu 13. travnja, u preuređenom prostoru samoborskog župnog dvora nasuprot crkve Svete Anastazije otvorena je izložba prekrasnih ručno izrezbarenih pisanica, naše sugrađanske Ljiljane Matejčić. Ovo je njena peta samostalna izložba, a jaja ukrašava za svoju dušu, a drugima za radost.

Svaka njena pisanica malo je umjetničko djelo u koje je uloženo puno rada, truda i vremena, a izrada iziskuje iznimnu strpljivost. Ishod je često neizvjestan do samoga kraja, jer krhka ljuska može puknuti u bilo kojoj fazi nastanka pisanice. Pri rezbarenju Ljiljana se uglavnom služi zubarskim bušilicama. U početku je rezbarila kokošja jaja, a danas joj je, kaže umjetnica koja je članica Svjetske udruge umjetnika na jajima, najdraže raditi na guščjim jajima.

Tijekom otvorenja izložbe Ljiljana Matejčić okupljenima je približila svoju umjetnost kojom se bavi već 25 godina te zahvalila svima koji podupiru njezin rad te joj doniraju jaja. Jaja obično izrađuje pred Uskrs te ih poklanja prijateljima i dragim joj ljudima, pa je tijekom otvorenja izložbe u znak zahvale unikatnu bijelu pisanicu poklonila svojoj prijateljici koja joj donira guščja jaja, kao i župniku Davoru Štuljanu koji joj je ustupio prostor za izložbu. Posebno je Ljiljana Matejčić zahvalila Josipu Prudeusu koji svaki put prije izložbe napiše predgovor ili prekrasnu pjesmu.

Župnik Davor Štuljan pozdravio je sve okupljene rekavši kako je ova izložba uvod u pripremu Uskrsa te je zahvalio svima koji su pomogli da se prostor uredi, a koji će služiti za ovakve i slične prigode. Zahvalio je Ljiljani Matejčić na izložbi u koju je uloženo jako puno truda, a čiji su eksponati simbol Uskrsa i radosti koju nam taj blagdan daruje.

Prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekavši kako je posebnost ovih radova ta što se radi o minijaturnim djelima velike vrijednosti i ljepote.

“Može se reći da je ovo jedna vrsta slikopisne kiparske umjetnosti koja na krhkom materijalu treba iznijeti svu snagu i ljepotu umjetničkog izričaja i to ne može svatko. Lili to radi na jedna poseban način i prenosi poruku kako kroz predani rad i unutarnju inspiraciju mogu nastati prekrasna djela koja odišu radošću, ljepotom, i elegancijom te nas uvode u duhovnu dimenziju. Iza svakog eksponata stoji dugogodišnji predani umjetnički rad” – rekao je prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Izložbu je glazbom uveličao profesor mandoline Maximilijan Borić.

Unikatne pisanice Ljiljane Matejčić razgledati se mogu sve do 15. svibnja.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.