Poziv Darka Plažanina na haiku susrete odjekuje i dalje

13. travnja 2019.
Komentari isključeni
514 Pregleda

Samoborski haiku susreti Darko Plažanin održani su u svom 27. izdanju u subotu, 13. travnja. Okupljeni i ove godine na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, pjesnici iz cijele Hrvatske došli su u Samobor na poziv samoborskog ogranka Matice hrvatske i žive haiku jezgre koja je ostala iza Darka Plažanina, a koji je preminuo prije 10 godina.
Ta je obljetnica obilježena i u zborniku koji prati susrete, kao i na samom druženju u knjižnici, kroz objavu i interpretaciju razgovora kojeg je prije 20ak godina s Plažaninom vodila Đurđa Vukelić – Rožić, a za ovu priliku oživjeli su ga Enes Kišević i Vlasta Mažuranić.

Kao što je već uhodana tradicija, na Susretima su sami pjesnici kazivali svoj haiku, a haikue svojih kolega mogli su pročitati u Zborniku u kojem je objavljeno, uz spomenuti razgovor i uvodno sjećanje na Darka Plažanina iz pera Jadranke Brnčić, stotinjak domaćih i stranih haikua.

Urednik izdanja Ivo Markulin iskoristio je priliku zahvaliti Snježani Zakanj Radovanić na ilustracijama za Zbornik te Božidaru Krajačiću Klaxu na grafičkom oblikovanju, dok su Milan Žegarac Peharnik i Edita Požežanac odradili hrvatsku i englesku lekturu. Podsjetio je i da su Samoborski haiku susreti zamišljeni kao druženje, a ne nagradni natječaj, jer je želja organizatora da pjesnici upoznaju, razmjenjuju iskustva i pričaju o haikuu.

Uvodno je okupljene pozdravila Draženka Robotić u ime knjižnice, a u ime organizatora predsjednik ogranka Matice hrvatske u Samoboru Gordan Črpić dok je u glazbenom dijelu programa nastupao duo MaLa, ovaj put u solo izdanju jer je svirala i pjevala samo Lada Lokmer. Po završetku druženja u knjižnici pjesnici su se, po dobrom običaju ovih Susreta, zaputili na neformalnije druženje i uživanje u poznatoj samoborskoj gostoljubivosti.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.