Najnovije
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)
Fašnik u Svetoj Nedelji (23. veljače 2020. 15:18)
Svakog gosta ni cijeli Fašnik dosta! (22. veljače 2020. 23:10)
Fašnički fanzin za Magazin (21. veljače 2020. 21:13)
Svetonedeljski fašnik pod velikim šatorom (21. veljače 2020. 17:20)
Karlovo i Samobor – potencijal suradnje (21. veljače 2020. 16:02)
Gdje će završiti “Srakino gnezdo” ? (21. veljače 2020. 15:32)

Danijel Kalaica i Davor Nađi na pressici

HNS-ovci pozdravljaju izmjene Zakona o gradnji i prostornom uređenju

13. travnja 2019.
Komentari isključeni
599 Pregleda

U petak 12. travnja, u prostorijama samoborske podružnice HNS-a predsjednik HNS Samobor Danijel Kalaica i njegov stranački kolega, predsjednik svetonedeljskog HNS-a, a ujedno i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, Davor Nađi održali su konferenciju za medije na kojoj su pojasnili nove izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Kalaica je najprije naglasio kako ove nove izmjene u zakonima našim građanima, ali i poduzetnicima donose mnoge značajne olakšice.

“Zahvaljujući ministru Predragu Štromaru i HNS-u odzvonilo je beskrajnoj birokraciji i od danas na snagu stupaju nova rješenja koja za cilj imaju olakšavanje pristupa uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih servisa gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave. Ove izmjene štede novac, jer više nema biljega niti kopiranja u bezbroj primjeraka, smanjeni su troškovi ishođenja građevinskih dozvola s prosječno 11% vrijednosti investicije na prosječno 3,7% (prosjek EU je 4%), nema obilazaka institucija ili čekanja na šalterima, smanjuje se procedura, a stranke i projektanti imaju uvid u stanje predmeta u svakom od koraka u procesu, kao i uvid u postupanje odgovorne osobe. Po prvi puta uvodi se institut “šutnje administracije” prema kojemu se nalaže postupanje u točno određenom vremenu (15 dana). U slučaju da odgovora u tom roku nema, postupak se nastavlja kao da je stigao pozitivan odgovor.

Za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora, troma i stalno izmišlja nove papire, pravila i formulare, ove izmjene konkretan su korak Ministarstva graditeljstva prema pozicioniranju javne uprave kao pravog servisa građana, ali i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo.

Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građana, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi”, zaključio je Danijel Kalaica.

Davor Nađi također je pohvalio potez ministarstva graditeljstva na čelu s ministrom Štromarom.

“Posebno me veseli što ove promjene dolaze u trenutku kada smo u Svetoj Nedelji ukinuli plaćanje komunalnog doprinosa za stanogradnju, proizvodnju i mnoge industrije temeljene na znanju, što znači da će se u Svetoj Nedelji moći graditi bez plaćanja komunalnih doprinosa i administrativnih troškova, uz kompletno digitaliziran i značajno skraćen proces izdavanja građevinskih dozvola”,  istaknuo je Nađi.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.