Najnovije
Najveći uspjeh Hrvatske u kyokushin karateu (21. studenoga 2019. 15:07)
Tribinu obilježila pitanja slušatelja! (21. studenoga 2019. 13:36)
Otkrijte Samobor trčeći (20. studenoga 2019. 13:15)
Sveta Nedelja nagradila plesne udruge (20. studenoga 2019. 13:05)
Od rallyja preko Rudara do borilišta (20. studenoga 2019. 11:45)
Gabrek je Gabrek i bu na vek! (19. studenoga 2019. 15:47)

Samoborski palijativni tim dobio novi ultrazvučni uređaj

11. travnja 2019.
Komentari isključeni
889 Pregleda

Primopredaja pokretne stomatološke jedinice i dva mobilna ultrazvučna uređaja, koje će koristiti mobilni palijativni timovi Doma zdravlja Zagrebačke županije, održana je danas u samoborskom domu zdravlja, u prostorijama ovdašnjeg palijativnog tima. Spomenutu opremu, vrijednu 317 i pol tisuća kuna, financirala je Zagrebačka županija, a primopredaji su nazočili županova zamjenica Nadica Žužak, resorna pročelnica u Županiji Ksenija Čuljak, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, naš resorni pročelnik Juro Horvat, ravnatelj županijskog doma zdravlja, doktor Većeslav Bergman, voditelj samoborske zdravstvene ispostave, doktor Slaven Šimurina i voditeljica tima za palijativu u Samoboru, doktorica Marina Milić.

Doktorica Milić ističe da je njezin tim zadužen za područje Samobora, Svete Nedelje, Zaprešića i Jastrebarskog, a novi će mu uređaji pomoći u dijagnostici hitnih stanja kod palijativnih pacijenata s kakvima se susreće iz dana u dan. Poslužit će i u evakuacijske svrhe kod nakupljanja sadržaja u trbušnoj šupljini što je vrlo čest slučaj kod onkoloških pacijenata. -Dosad su takvih pacijenti morali ići u bolnicu, a na ovaj način će se bolnice malo rasteretiti iako to neće biti baš odmah vidljivo, ali dugoročno sigurno hoće – kaže Marina Milić. Drugi županijski palijativni tim djeluje u istočnom dijelu Županije sa sjedištem u Ivanić-Gradu, dok je velikogorički tim počeo s radom kasnije u odnosu na ova dva.

-Ovo je zdravstveni nadstandard koji je omogućila Zagrebačka županija i time omogućila palijativi da na velika vrata uđe u djelatnost županijskog doma zdravlja – naglasio je doktor Bergman te čestitao mladim liječnicima koji su ostavili svoje ordinacije obiteljske medicine i s odgovornim i teškim radom nastavili u oblasti palijative. Ravnatelj Bergman je istaknuo i pokretnu stomatološku jedinicu koju će na terenu koristiti tri educirana stomatologa i tako liječiti nepokretne pacijente.

-Veseli nas da je mobilni specijalistički tim smješten u samoborskom domu zdravlja i vjerujemo da će pridonijeti zdravstvenoj skrbi pacijenata s obzirom na specifičnost i razvedenost područja – rekla je Sanja Horvat Iveković, a Nadica Žužak dodala da je ovo okupljanje podrška projektu palijative u Županiji i svima koji su sudjelovali u uspostavi palijativne skrbi u Domu zdravlja Zagrebačke županije. -Sve to pomoći će da pacijenti što dulje ostanu u svojim obiteljima i da se odgodi institucionalizacija takvih bolesnika, a istovremeno će tim palijativne skrbi pomoći i članovima njihovih obitelji da se što lakše nose s teško oboljelim bolesnicima – rekla je dožupanica Nadica Žužak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.