Osmaši pozvani da upišu strukovne i obrtničke srednje škole!

11. travnja 2019.
Komentari isključeni
1.064 Pregleda

Koju srednju školu upisati? najvažnije je pitanje koje si osmaši postavljaju nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. Kako bi im pomogli u tom izboru te ih zainteresirali za upis u samoborske srednje škole Grad samobor, Udruženje obrtnika i samoborske srednje škole i ove su godine u maloj dvorani srednjih škola organizirali manifstaciju “Dojdi osmaš”.

Tako je 450 učenika dobilo priliku obići prostore samoborskih srednjih škola te saznati sve o programima i zanimanjima za koje se mogu školovati. Uz to, na licu mjesta su se uvjerili kako se radi praktični dio nastave u Srednjoj strukovnoj školi Samobor te Ekonomskoj , trgovačkoj i ugostiteljskoj školi, a upoznali su se i s nastavnim programima Elektrotehničke škole Končar, Škole za instalaciju i montažu te Obrtničkom i indusrtrijskom graditeljskom školom iz Zagreba.

Radionice izrade tradicijskih jela i druge aktivnosti predstavila je Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a udruga Pozitiva Samobor upoznala je mlade s kojim se sve aktivnostima mogu baviti u slobodno vrijeme.

Učenike je uvodno pozdravio predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, Sveta Nedelje i Stupnika, Marijan Karlović rekavši da je Udruženju obrtnika u interesu da motivira učenike za upis u strukovne i obrtničke škole, jer majstora nedostaje u svim područjima. “I zato svatko tko se odluči za ta zanimanja neće pogriješiti, jer potražnja je velika, a i plaće su puno veće nego nekada” – kaže Marijan Karlović.

Sve učenike pozdravila je i zamjenica samoborskog gradonačelnika, Sanja Horvat Iveković rekavši kako samoborske srednje škole učenicima nude kvalitetno obrazovanje nakon kojeg mogu lako doći do posla, ali ako žele mogu se nastaviti školovati i na fakultetima.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan naglasio je kako se učenici u dvije srednje samoborske škole mogu obrazovati za čak 15 zanimanja koja su vrlo tražena i dobro plaćena. Srednja strukovna škola, koja je iznjedrila niz poznatih poduzetnika, inovatora, ali i političara te uspješnih ljudi drugih zanimanja, ove će godine upisati 6 razreda sa po 26 učenika u 9 zanimanja.

Pored kvalitetnih programa, uz korištenje suvremenih tehnologija, prednost za učenike koji upišu Srednju strukovnu školu je ta što se nastava odvija u jednoj smjeni.

Želja nam je da što više osmaša upiše Srednju strukovnu školi, jer to je potreba ne samo Samobora, već čitave države – rekao je Davor Škiljan.

I u Ekonomskoj trgovačkoj i ugostiteljskoj školi Samobor priželjkuju što više novih učenika. Zašto upisati tu školu pojasnila je ravnateljica Mirjana Kroflin.

“Ove godine škola planira upisati 130 učenika u 5 različitih zanimanja: ekonomist, hoteljersko turistički – tehničar, konobar, kuhar i slastičar. To su sve traženija i sve plaćenija zanimanja, pa se nadamo da će interes biti dobar i da ćemo biti rasadnik jednog takvog kadra koji će omogućiti djeci da kvalitetno nauče svoju struku i dobiju dobre poslove koji su sve bolje plaćeni” – rekla je Mirjana Kroflin.

Učenike je za strukovna zanimanja primjerima iz vlastite obitelji pokušao zainteresirati i svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec koji je otvorio manifestaciju te na kraju poručio učenicima da samo uče, jer tada uspjeh sigurno neće izostati.

Osmašima želimo da upišu školu koju žele i da budu uspješni u budućem zanimanju.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.